Daugavpils 3. vidusskolas delegācijas ceļojums uz Čehijas pilsētu Karvinu

27.03.2017.

No š.g. 20.marta līdz 24.martam Daugavpils 3.vidusskolas delegācija 2 skolēnu un 2 skolotāju sastāvā devās uz Čehijas pilsētu Karvinu, kur apmeklēja Tehnisko vidusskolu.—–
Šīs tikšanās galvenais mērķis bija salikt divus 3D printerus un apgūt LEGO robotu pamatus.
Pirmajā dienā mēs iepazināmies ar Tehnisko vidusskolu, kurā mēs strādājām nedēļas laikā. Mēs strādājām divās grupās: viena gatavoja 3D printerus, otra – LEGO robotus sumo sacensībām.
Otrajā dienā mēs braucām ekskursijā uz Ostravas pilsētu, kurā apmeklējām metāla apstrādes rūpnīcu. Šī rūpnīca bija dibināta 1828.gadā. Rūpnīcas nosaukums ir radies no sava īpašnieka vārda –„Rūdolfa rūpnīca”. Raktuve „Hlubina”, koksa rūpnīca un domnas krāsns veidoja unikālu kompleksu, kurš nodarbojās ar ogļu rakšanu un atdalīšanu, koksa un čuguna ražošanu. Tā ir vienīgā vieta Eiropā, kur viss sarežģītais tehnoloģiskais process notika vienā areālā. Rūpnīcas darbība tika pārtraukta 1998.gadā. 162 gadu laikā nepārtrauktā darbībā tika saražots 90 miljonu tonnu čuguna un 42 miljoni tonnu koksa, kopumā tika izlietoti 200 miljoni tonnu vielas. Raktuve „Anselma” Landekas Parkā strādāja no 1835. līdz 1992.gadam, un tā ir visvecākā ogļu raktuve Ostravas baseinā. Uz šīs rūpnīcas bāzes tiek veidota tūrisma bāze. Domnas krāsns Nr.1 pārvēršas par zinātnisko taku. Te var apskatīt čuguna ražošanas gaitu un impozantu skatu uz visu Ostravu. Pagātnē – rūpnīcas ražotne, bet šodien – daudzfunkcionālā zāle „Gonga”, kurā atrodas izglītības centrs. Vēl viena ēka tika pārbūvēta par „Mazo Tehnikas Pasauli U6”. Tā ir vieta mācībām un interaktīvais muzejs, kurš interesantā veidā parāda zinātni un tehniku.
Trešajā dienā turpinājām strādāt pie 3D printera, LEGO robota konstruēšanas un programmas veidošanas. Tehniskās vidusskolas skolotāji un skolēni organizēja sacensības airēšanā uz trenažieriem. Zēniem bija jāairē 1000 m, bet meitenēm – 500 m. Labākie airētāji tika apbalvoti pēdējā dienā.
Ceturtajā dienā līdz pēcpusdienai tika piedāvāts ar pasniedzēja palīdzību izveidot programmu, kuru izmantojot, varēja no speciālas plastmasas izgriezt detaļu. Pēcpusdienā tika organizētas SUMO sacensības.
Piektajā dienā līdz pēcpusdienai Solid Edge ST9 mēs mēģinājām konstruēt 3D figūras, bet otrajā dienas daļā mums izsniedza diplomus.

Daugavpils 3.vidusskolas Erasmus+ programmas projektu „ Learning BEAUTY” (“Apgūstot skaisto”) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 3.vidusskolas
8.a klases skolēni
Anna Samsonova un
Viktors Nikolajevs