Frankofonijas dienas 2017 Daugavpilī

27.03.2017.

Frankofonija (fr. La Francophonie) – pasaules franciski runājošo valstu starptautiskās sadarbības organizācija. Pirmo reizi terminu „frankofonija” 1880.gadā izmantoja franču ģeogrāfs Onezims Reklū, kurš savā planētas iedzīvotāju zinātniskajā klasifikācijā par pamatu uzskatīja valodu, kurā cilvēks runā.—–Eiropā, izņemot Franciju, frankofoni izvietoti galvenokārt Beļģijā (40% iedzīvotāju), Šveicē (20% iedzīvotāju) un Luksemburgā. Eiropas Savienībā un Šveicē franču valoda izplatības ziņā ir otrā lielākā (vairāk nekā 67 miljoni runājošo), sekojot vācu valodai (90 miljoni), bet apsteidzot angļu valodu (61 miljons).
Gēte rakstīja „Kurš nezina svešvalodas, tas nevar saprātīgi domāt arī savā dzimtajā valodā”. Tagad skolēniem ir iespējas apgūt vairākas svešvalodas, tai skaitā arī franču valodu. Mūsu pilsētā par tradīciju ir kļuvis franču dziesmu konkurss, kuru 9.martā organizēja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde. Konkursā piedalījās 5.-12.klašu skolēni no Daugavpils 3., 9.un 12.vidusskolas.
Frankofonijas dienas laikā skolēniem bija piedāvāta iespēja arī parādīt savas spējas, piedaloties pilsētas radošo darbu konkursā. Vairāk nekā 50 darbi no Daugavpils 3.,9.un.12.vidusskolas kļuva par laureātiem. Darbi bija dažādi: zīmējumi ar miniatūrām franču valodā, instalācijas, darinājumi. Bija arī krāsojamais darbs ar videopielikumu.
Jau vairākus gadus Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde sadarbojas ar Daugavpils Universitāti. Konkursu žūrijā piedalījās Daugavpils Universitātes pasniedzēji Sergejs Poļanskis un vieslektore no Francijas Serēna Rifaulta (Seren Riffault). 22.martā Daugavpils Universitātes (DU) koncertzālē notika noslēguma pasākums. DU rektors, akadēmiķis Arvids Barševskis teica, ka Daugavpils ir multikulturāla pilsēta un izglītība arī ir multikulturāla. Studenti apgūst dažādas svešvalodas. Studenti parādīja skolēniem arī savus talantus dziedāšanā un teatrālā uzvedumā. Skolēni ar lielu interesi noklausījās dr.Roberta Kellermana lekciju, viņi uzzināja, ka 90% Kvebekas iedzīvotāju runā franciski. 22.martā notika arī Frankofonijas dienām veltītā pilsētas konkursa laureātu apbalvošana.
Patīkami, ka pilsētas skolēni ir arī franču valodas valsts olimpiādes uzvarētāji: Daugavpils 9.vidusskolas 7.klases skolnieks T.Ragozins un Daugavpils 3.vidusskolas 11.klases skolniece A.Jermakova ieguva 3.vietu, Daugavpils 9.vidusskolas 9.klases skolnieks D.Ribins ieguva atzinību.

Pasākumu fotomirkļi FRANKOFONIJA 2017.pdf

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
izglītības metodiķe
Marija Žilinska
t.65432102