Kokamatniecības darbu izstāde „Miniatūrā pasaule no koka” Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālbibliotēkā

12.04.2017.

Š. g. 4.aprīlī Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālbibliotēkā notika Daugavpils 10.vidusskolas kokamatniecības pulciņa „Kokceltniecība miniatūrā” darbu izstādes atklāšana. Ar savu audzēkņu veikumu auditoriju iepazīstināja un par pulciņa rašanās ideju un tās realizēšanu gadu gaitā pastāstīja mājturības un tehnoloģiju skolotājs, ilggadējais vadītājs Vladimirs Pipers. Skolotājs ir vissirsnīgākais savu skolēnu motivētājs un atbalstītājs, kā arī visstingrākais paveiktā darba kritiķis.—– Klātesošie uzzināja par sarežģīto, laikietilpīgo un milzīgu pacietību prasošo dievnamu un citu koka arhitektūras maketu – Sibīrijas kremļa, sētu un torņu – veidošanas procesu. Dažu apjomīgu darbu tapšanai no ieceres līdz īstenošanai meistari ir veltījuši cītīgu darbu gada garumā. Ir darbi, kas piedzīvojuši ne vienu vien „pārbūvi”, ja darba rezultātā ir izrādījies, ka nav ievērotas visas izmēru proporcijas un tās neatbilst celtnes oriģinālam.
Toties šodien skolotājs, kas ir īsts sava darba entuziasts, var būt gandarīts par paveikto – šī ir jau otrā darbu izstādīšana plašākai Daugavpils iedzīvotāju apskatei. Pirmo reizi ar kokamatniecības pulciņa veikumu interesenti varēja iepazīties Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā 2016.gadā, tomēr tā nebija pieejama tuvākai apskatei cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Pateicoties Daugavpils 10.vidusskolas vadībai un pulciņa vadītāja V.Pipera atsaucībai, tas šobrīd ir iespējams – brīnišķīgās koka miniatūras var aplūkot tuvumā un pat aptaustīt cilvēki, kas ikdienā cieš no redzes traucējumiem. Interese par kokamatniecības pulciņa darbiem ir liela – to pierādīja plašais filiālbibliotēkas apmeklētāju skaits un patiesā interese par darbu tapšanas procesu un nākotnes iecerēm.
V.Pipers atklāja, ka darbu tematiskais loks mainās atbilstoši mūsdienu pasaules reālijām, tas nav vairs tik strikti noteikts un šodienas 7.-9.klašu skolēni izvēlas veidot gan transporta līdzekļus no senatnīgās karietes līdz mūsdienu autotransportam, gan gatavo vēsturiskas kara ierīces. Taču nemainīga paliek attieksme pret darbu kā vērtību un visa skaistā pamatu, kas veido arī pašu audzēkņu attieksmi pret sevi un apkārtējo pasauli.
Izstāde „Miniatūrā pasaule no koka” būs apskatāma Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Daugavpils filiālbibliotēkā Čiekuru ielā 5 līdz 2017.gada 28.aprīlim.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 10.vidusskolas
latviešu valodas un literatūras skolotāja
Agita Laicāne