Mēs atbalstām pozitīvu uzvedību!

29.08.2017.

Š.g. 28.augustā Daugavpils Krievu vidusskolā-licejā notika programmas „Atbalsts pozitīvai uzvedībai” seminārs “Atbalsts pozitīvai uzvedībai (APU) pirmsskolas izglītības iestādes ikdienas darbā un starpinstitūciju sadarbība pašvaldībā”, kas noslēdza 2016./2017.mācību gada laikā īstenoto programmas apgūšanu pirmsskolas izglītības iestādēs.
Semināru organizēja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde, un tajā piedalījās Daugavpils pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu administrācija, atbalsta personāls, 5 – 6 gadus veco bērnu grupu skolotāji.—–
Par savu pieredzi, ieviešot APU iestādes darbā, klātesošajiem stāstīja divu pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu pārstāvji. Daugavpils pilsētas 24.pirmsskolas izglītības iestādes darbs pie programmas ieviešanas sākās ar uzvedības noteikumu izstrādāšanu, turklāt šajā procesā aktīvi iesaistījās arī paši bērni, apzinot problēmas, meklējot tām risinājumu un iesakot nepieciešamo rīcību. Uzvedības noteikumi, atkarībā no satura, ir rakstīti uz dažādu krāsu papīra, turklāt papildināti ar piktogrammām un attēliem, lai tos saprastu arī tie audzēkņi, kas vēl neprot lasīt. Tiek veidota sistēma, kā pastiprināt pozitīvo uzvedību un kādas ir darbības loģiskās sekas. APU ieviešanā ir iesaistījušies arī vecāki, kopā ar saviem bērniem izstrādājot APU noteikumus mājām. Savu pieredzi APU ieviešanā iestādes kolektīvs jau popularizējis arī citu pilsētu iestāžu kolēģiem.
Daugavpils pilsētas 14.pirmsskolas izglītības iestādes darbs, ieviešot programmu, sākās ar APU komandas izveidošanu, personāla apmācību, bērnu aptaujāšanu par uzvedības noteikumiem, noteikumu izstrādi un izvietošanu dažādās iestādes telpās. Darbā tiek iesaistīti vecāki, uzklausot viņu viedokli un idejas. Izstrādājot loģisko seku sistēmu, tiek domāts par balvām, turklāt arī mājās vecāki novērtē vēlamo uzvedību, un bērni saņem kādu balvu. Iestādē darbojas “Labestības skoliņa” un “Drošības skoliņa”, kurās bērni apgūst svarīgas saskarsmes prasmes un zināšanas par rīcību dažādās dzīves situācijās.
Daugavpils pilsētas Sociālā dienesta Sociālo pakalpojumu nodaļas sociālā darba sektora ģimenēm ar bērniem vecākā sociālā darbiniece ģimenēm ar bērniem O.Palčūne atgādināja, kāda veida pabalsti pieejami ģimenēm, kurām noteikts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss, kādu atbalstu var saņemt ģimenes, kurās ir bērni ar invaliditāti vai aizbildnībā esoši bērni. Speciāliste arī aicināja pirmsskolas iestādes darbiniekus būt vērīgiem un, rodoties kādām aizdomām par nelabvēlīgu situāciju ģimenē, vērsties pēc palīdzības un atbalsta sociālajā dienestā.
Par bērnu tiesību aizsardzību valstī klātesošos informēja Daugavpils pilsētas Bāriņtiesas priekšsēdētāja Inga Cauņa. I.Cauņa uzsvēra, ka galvenā atbildība un pienākumi attiecībā uz bērnu ir vecākiem, tomēr pirmsskolas izglītības iestādes darbinieki ir tie, kuri pirmie var pamanīt izmaiņas bērna uzvedībā, izskatā, attiecībās ar vecākiem, kas var liecināt par bērna tiesību pārkāpumiem, par ko ir jāvēršas Bāriņtiesā.
Daugavpils pilsētas pašvaldības policijas Nodaļas profilaktiskajā darbā ar jaunatni inspektors Andris Dunskis pastāstīja par iespējām un situācijām, kad pēc atbalsta var vērsties Pašvaldības policijā. Pamatā nodaļa strādā ar bērniem, sākot no sākumskolas klasēm, informējot un mācot par rīcību ārkārtas gadījumos. A.Dunskis uzsvēra, ka gadījumos, kad nav īsti skaidrs, kā rīkoties, ir jāzvana un jāinteresējas par turpmāko rīcību. Ja būs nepieciešams, policijas ekipāža noteikti ieradīsies un palīdzēs risināt radušos situāciju.
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes Iekļaujošas izglītības atbalsta centra (IIAC) vadītāja Raisa Latiša pievērsās jautājumiem, kas saistīti ar bērnu attīstības traucējumiem, to savlaicīgu pamanīšanu un speciālu izglītības programmu piemeklēšanu. Svarīga ir sadarbība ar vecākiem, kas sekmē nepieciešamās atbalstošās izglītības nodrošināšanu. R.Latiša iedrošināja pirmsskolas izglītības iestādes darbiniekus, ievērojot bērna attīstības traucējumus, par to runāt ar vecākiem, ziņot iestādes vadībai, kura var ieteikt vērsties pēc atbalsta pie IIAC speciālistiem. Svarīgi bērna attīstībai ir saņemt nepieciešamo atbalstu, lai visas problēmas tiktu risinātas nekavējoties un traucējumi novērsti iespējami ātri.
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes bērnu tiesību aizsardzības speciāliste Maija Lazdāne, stāstot par starpinstitūciju sadarbību pašvaldībā, uzsvēra, ka darba mērķis ir kvalitatīva pakalpojuma sniegšana bērnam un ģimenei, lai tiktu ievērotas bērna tiesības. Būtiska ir informācijas apmaiņa un savstarpēja sadarbība visos līmeņos.
Semināra noslēgumā Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova pasniedza apliecības 331 pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogam par programmas “APU skolas mācību vides uzlabošanai” sekmīgu apgūšanu. M.Isupova pateicās visiem, kuri iesaistījās programmas APU apgūšanas un ieviešanas procesā, novērtējot milzīgo ieguldīto darbu, un izteica pārliecību, ka iesāktais darbs turpināsies, un nevis tāpēc, ka tas jādara, bet gan tāpēc, ka tas ir sirds aicinājums.

Fotoieskats APUseminars28082017.pdf

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
sabiedrisko attiecību speciāliste
Anita Pleša
t.65407434