Augļu, dārzeņu un piena piegāde izglītības iestādēs

01.11.2017.

Pagājušā gada nogalē Eiropas Komisija pieņēma jaunus tiesību aktus augļu, dārzeņu un piena piegādes atbalstam izglītības iestādēs, paredzot jaunus nosacījumus un apvienojot vienā tiesiskā un administratīvā ietvarā abas līdzšinējās programmas “Skolas piens” un “Augļi skolai”.—–
Attiecībā uz piena piegādēm mērķauditorija ir tā pati – pienu bez maksas arī turpmāk trīs reizes nedēļā saņems bērnudārzu audzēkņi un 1.–9. klases skolēni. Taču vidusskolēni turpmāk vairs nevarēs kā līdz šim – piemaksājot – saņemt piena produktus. Savukārt programmā “Augļi skolai” no 1.novembra iespēja trīs reizes nedēļā saņemt augļus un dārzeņus būs arī bērnudārzu audzēkņiem, jo līdz šim programmā varēja iesaistīties vien 1.–9.klase. Augļiem un dārzeņiem produktu klāsts nav mainījies: āboli, bumbieri, lielogu dzērvenes, burkāni, kāļi, ķirbji, kolrābji, kāposti.
Produktiem saglabāsies līdzšinējās paaugstinātās kvalitātes prasības. Proti, var piegādāt vien Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasībām (augļiem un dārzeņiem tikai zaļās krāsas norādes prasības), bioloģiskās lauksaimniecības shēmas prasībām vai arī integrētās audzēšanas prasībām (tikai augļiem un dārzeņiem) atbilstošus produktus.
Pienu bērniem varētu dalīt aptuveni līdz aprīļa vidum vai aprīļa beigām, savukārt augļu un dārzeņu dalīšana notiks līdz aptuveni februāra vidum vai beigām. Augļu un dārzeņu piegādātie daudzumi izglītības iestādēs būs lielāki, jo ir palielinājusies mērķauditorija.
Programma audzina nākamos augļu, dārzeņu un piena patērētājus, iepazīstot jau bērnībā šo produktu tradicionālo garšu. Jāatceras, ka programmas mērķis ir sekmēt skolēnu pareizas un veselīgas ēšanas paradumus. 2016./2017.mācību gadā ir izdalītas 685 tonnas augļu un dārzeņu, kā arī 4220 tonnas piena.

Programmai izveidota tīmekļvietne http://piensaugliskolai.lv, kurā noderīgu informāciju atradīs bērni, skolotāji un vecāki.