Daugavpilī viesojās teātra izrāde “Dvēseļu utenis”

23.11.2017.

Š.g. 22.novembrī īsi pēc Latvijas dzimšanas dienas svinībām Daugavpils Universitātes zālē viesojās teātra Dirty Deal Teatro (DDT) izrāde – kara drāma virtuvē “Dvēseļu utenis”. Pateicoties British Council pārstāvniecības Latvijā atbalstam, Latgales iedzīvotājiem šī izrāde ir pieejama bez ieejas maksas.—– 
Izrāde “Dvēseļu utenis” pirmizrādi piedzīvoja š.g. rudenī Rīgā, bet tagad tās radošā komanda ir nolēmusi doties uz Latvijas reģioniem, sākot ar Latgali. Izrāde vēsta par sešiem Latvijā dzīvojošiem studentiem, kuru likteņus izšķir nevis valsts ģeopolitiskā atrašanās vieta starp rietumiem un austrumiem, bet gan šīs paaudzes atrašanās laikā starp sabiedrībā neatrisinātiem pagātnes konfliktiem un neziņu par nākotni.
Izrādes radošā komanda: režisore Inga Tropa; dramaturģe Justīne Kļava; aktieri Klāvs Mellis, Āris Matesovičs, Reinis Boters, Anastasija Rekuta-Džordževiča, Igors Šelegovskis, Ance Strazda; mūzikas autors Jēkabs Nīmanis; scenogrāfe, māksliniece Pamela Butāne.
Galvenie varoņi savus priekšstatus viens par otru veido nevis reālajā sadzīvē, iepazīstot vienam otru, bet no savu tēvu, vectēvu un pat vecvectēvu nostāstiem un populistiskiem ierakstiem sociālajos tīklos, kā rezultātā mierīga līdzāspastāvēšana kļūst tikpat kā neiespējama.
Izrādes laikā seši jaunieši metas intelektuālā kaujā, kurā cīnās nevis par atbrīvošanos no iebrucēju jūga, bet par atbrīvošanos no stereotipiem un savu vectēvu pagātnes rēgiem. „Dvēseļu utenī” šķietami sadzīviska konflikta laikā izaicināti un dekonstruēti tiek iepriekšējo paaudžu radīti mīti par nacionālo un valstisko identitāti. Lai neļautu savu vectēvu bailēm un aizvainojumiem noteikt mūsdienu jauniešu izvēles un cīnītos par kopīgu vērtību sistēmu, kuras centrā atrodas cilvēks.
Uz izrādi Daugavpilī tika aicināti vidusskolēni un universitātes studenti, pēc izrādes notika arī radošās grupas iniciēta diskusija starp aktieriem un skatītājiem par izrādē redzēto, saklausīto. Daugavpils jaunieši labprāt atklāja savu pieredzi, dzīvojot multikulturālajā pilsētas vidē, ikdienas saskarsmē ar dažādu tautību cilvēkiem, savu redzējumu par valsts un savstarpējo attiecību attīstību.
Izrādes radošā grupa izsaka pateicību Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldei par sadarbību un atbalstu, skolotājiem, skolēniem un studentiem par atsaucību izrādes un diskusijas laikā!

British Council pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Matesoviča par izrādi saka: “Talantīgu Latvijas jauno mākslinieku radītā dokumentālo stāstu teātra izrāde asprātīgā un trāpīgā veidā runā par šodienas realitāti, situāciju, kurā joprojām šķirojam cilvēkus pēc kaut kādām ārējām kategorijām, un bieži vien šo apziņas kastīšu iedalījumu veido ne jau pašu pieredze, bet no iepriekšējām paaudzēm mantoti viedokļi un stereotipi. Izrādes varoņi spraigās diskusijās nonāk līdz tām vērtībām, kuras svarīgas arī Britu padomei – ka būtiskāk par mūžīgajiem strīdiem ir spēt atrast ceļu uz saprašanos un kopīgu vērtību sistēmu, kuras centrā atrodas cilvēks.”
Teātra kritiķe Lauma Abramoviča par izrādi “Dvēseļu utenis” recenzijā portālā Delfi.lv teikusi: “Lai arī diskusijas visu dzīvokļa iemītnieku starpā brīžiem ir visai sakāpinātas un pat agresīvas, izrāde arī rāda, ka ne jau tikai nacionalitāte un stereotipi ir tie, kas definē šos jauniešus. Viņi joprojām ir draudzīgi savā starpā, baudot dzīvi. Aktieru un radošās komandas kopdarba rezultātā pagātnes notikumu iespaids varoņu dzīvē tiek parādīts divējādi: kā arguments, iemesls un attaisnojums nacionalitātei un kā bezmērķīgs, vēsturisks fakts, ar ko tagadējām un nākamajām paaudzēm gluži vienkārši jāsamierinās. Atkarībā no situācijas paša pārliecība, ko veidojuši pieņēmumi sabiedrībā vai ģimenes vērtības, ieņem centrālo vai perifēro lomu, neaizēnojot spēju saprasties ar apkārtējiem cilvēkiem un neliedzot kopīgi sasēsties pie viena galda un caur humoru pieminēt to, vai un cik ļoti vēsturiskie notikumi var ietekmēt šī brīža ikdienas ritējumu.”

“Dvēseļu utenis” ir viena no Latvijas valsts simtgades programmas norisēm. Latvijas valsts simtgades svinības notiks laikā no 2017.gada līdz 2021.gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir „Es esmu Latvija”, akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai.

Dirty Deal Teatro atbalstītāji: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Rīgas Dome, Latvijas Jaunā teātra institūts, „Vivacolor”, A/S „Valmiermuižas alus” u.c .

Vairāk informācijas:
Elīna Ķempele
mob. +371 26226701
e-pasts: elina@dirtydealteatro.lv
https://www.facebook.com/DDTeatro/