Latviešu valoda un dabaszinības dialogā. Attīstām kompetences

15.11.2017.

Š.g. 8.novembrī Daugavpils 15.vidusskolā pulcējās 31 pirmsskolas un sākumskolas latviešu valodas skolotājs uz atbalsta pieredzes apmaiņas semināru pirmsskolas un sākumskolas latviešu valodas skolotājiem, kuru jau 4.gadu organizē skolotāja J.Bogatkeviča, lai iepazīstinātu ar savas labās prakses piemēriem.—– 
Semināra sākumā skolotāja akcentēja, cik svarīgi ir savstarpēji sadarboties: skolām ar pirmsskolas izglītības iestādēm, kolēģiem ar kolēģiem. Rezultātā šogad seminārā piedalījās un dalījās savā pieredzē sākumskolas skolotāja un dabaszinību pasniedzēja N.Fjodorova.
Abas skolotājas pievērsa uzmanību tam, kā skolā tiek apgūta latviešu valoda. Skolotājas parādīja, kā valodas mācīšanā tiek izmantota integrētā pieeja, kā viņas izmanto daudzveidīgus mācību līdzekļus, veido darba lapas un izmanto arī IT.
Latviešu valodu nevar iemācīt tikai latviešu valodas skolotājs, tāpēc lielu ieguldījumu sniedz arī citu priekšmetu skolotāji, kuri savus priekšmetus māca bilingvāli vai latviešu valodā. Skolotājas vienas tēmas ietvaros parādīja, kā latviešu valodas stundās iegūtās zināšanas var integrēt dabaszinību stundās un pierādīja, ka skolotāju sadarbība var uzlabot zināšanu kvalitāti.
Semināra turpinājumā latviešu valodas skolotāja pievērsa uzmanību valodas kompetences attīstībai, demonstrējot savas izstrādātās darba lapas. Darba lapas ir veidotas, lai palīdzētu skolēniem labāk iegaumēt un apgūt konkrēto leksisko minimumu, kā arī attīstītu pamatprasmes un paplašinātu vārdu krājumu. Savukārt dabaszinību skolotāja prezentēja savas pieejas, kā attīstīt domāšanu, valodu un konkrētā priekšmeta zināšanas.
Semināra noslēgumā visi klātesošie labprāt minēja mīklas par tēmu „Dzīvnieki” un saņēma pārsteiguma balviņas par pareizām atbildēm.
Šis seminārs atkal rosināja uz pārdomām un vēlmi turpināt sadarboties, jo tā ir lieliska iespēja ne tikai salīdzināt savu ikdienas darbu, bet arī smelties jaunas idejas, lai skolēniem palīdzētu sekmīgāk apgūt latviešu valodu gan pirmsskolā, gan sākumskolā.
Skolotājas izsaka lielu paldies I.Bohānei un S.Lukaševičai par iedvesmu strādāt un skolas direktoram A.Gržibovskim par atbalstu semināra organizēšanā!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 15.vidusskolas
latviešu valodas un literatūras skolotāja
J.Bogatkeviča