Rīcības dienas Ekoskolā „Zīļuks”

10.11.2017.

Daugavpils pilsētas 26.pirmsskolas izglītības iestāde Ekoskolu programmā darbojas jau trešo gadu un, plānojot Rīcības dienas, iestādes eko padome cītīgi izvērtē ko, kā un kādā veidā vēlas paveikt dabas labā, bet pats galvenais, lai tiktu piesaistīta sabiedrības uzmanība.—–
Kaut arī šogad Rīcības dienu laikā laikapstākļi “piedāvāja” lietus un vēja klātbūtni, iestādes kolektīvs ir gandarīts par paveikto. Katru reizi tas ir kā no jauna, ar entuziasmu, bērnu zināt-, gribēt- un varētkāri, mēs kaut nelielu, bet tomēr ieguldām savu daļu mūsu valsts dabas resursu izzināšanā, saudzēšanā un saglabāšanā. Mēs esam pārliecināti, ka, iesējot labestības un labas attieksmes sēklu mazajos, tā „aizies” līdz pieaugušam cilvēkam.
Šogad iestāde ir izvēlējusies tēmu „Mežs”, kas ir tik interesanta un aizraujoša, bet galvenais, arī taustāma, jo mēs regulāri ejam apciemot mežu, lai to izzinātu.
Mums paveicās un pārgajiens izdevās veiksmīgs, jo pasākumā piedalījās Valsts meža dienesta Dienvidlatgales virsmežniecības inženiere vides aizsardzības jautājumos K.Riekstiņa, Daugavpils nodaļas vecākais mežzinis A.Skrinda un Daugavpils nodaļas mežzinis D.Kokins.
Bērniem rādīja:
1.kā ar ugunsdzēsības somu mežziņi un vecākie mežziņi dzēš ugunsgrēkus;
2.kā nosaka koku vecumu ar preslera vārpstu (ieurbjoties koka stumbrā);
3.kā noteikt koku augstumu ar augstummēru;
4.kā ar spolīšu tipa attālummēru izmērīt attālumu;
5.kā ar dastmēru noteikt koku caurmēru (diametru).
Bija iespēja aplūkot mežacūkas ilkņus, stirnu āža ragus, vilka galvaskausu, staltbrieža buļļa ragus, aļņa buļļa ragus un vilka ādu.
Iestādes dažādu vecumu bērni rādīja Daugavpils 17.vidusskolas 2.klases skolēniem nelielu izrādi „Notikums mežā”, kur skolēniem tika pastāstīts, cik mūsu meži ir skaisti, bagāti, ka tie ir jāsaudzē un jāsaglabā. Noslēgumā skolēni skatījās video, kā no mazas zīles izaug ozols. Tas bija kā aicinājums iestādīt skolas pagalmā zīles, lai izaug ozoli, jo tas ir mūsu lepnums.
Vecākās grupas audzēkņi rīkojās visaktīvāk, viņi izgāja ielā un dāvāja garāmgājējiem pašu šūtus maisiņus ar zīlēm. Tā bija zibakcija ar saukli „Iestādi zīles, lai izaug ozoli, kas ir visas Latvijas lepnums!”
Noslēgumā jāpiebilst, ka iestādes kolektīva lielākie „Zīļuki” nestāvēja mālā, bet organizēja Rudens talku, lai sakoptu savu apkārtni.
Mēs esam par zaļiem un skaistiem mežiem! Vai jūs tāpat?
Iestādes vārdā pateicamies par atsaucību un pretimnākšanu Valsts meža dienesta Dienvidlatgales virsmežniecības pārstāvjiem, Daugavpils 17.viduskolas administrācijai un ceram uz turpmāku sadarbību.

Fotoieskats pasākumos ekoskolu ricibas dienas.pdf

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas
26.pirmsskolas izglītības iestādes
vadītāja vietniece
Ilze Zīle