Putras un tīro roku diena Daugavpils pilsētas 15. speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē

18.10.2018.

Kā parasti oktobrī “nāk rudens apgleznot Latviju”, bet kopā ar rudeni atnāk dažādas saslimšanas, vīrusi un citas nepatikšanas. Lielākā mērā tādām nepatikšanām pakļauti mazie bērni – pirmsskolas iestāžu audzēkņi. Tāpēc tik svarīgi no pašas bērnības pieradināt bērnus stiprināt un kopt savu veselību – gan ar veselīga uztura palīdzību, gan ievērojot personīgās higiēnas normas.
   Šai rudenī Daugavpils pilsētas 15. speciālās pirmsskolas izglītības iestādes izglītojamajiem pirmo reizi bija iespēja atzīmēt Starptautisko Putras dienu. Pēc uztura speciālistu ieteikumiem graudaugiem būtu jābūt aptuveni pusei no mūsu uztura, tāpēc ir svarīgi, lai bērni un vecāki mainītu savus ikdienas paradumus un daudz biežāk ēstu graudaugu ēdienus, it īpaši veselīgās putras. Pirmsskolas iestādes māsa Jeļena Ruļeviča katrā grupā novadīja putras rotaļnodarbības. To laikā pirmsskolēniem bija iespēja ne tikai izskatīt un pataustīt putraimus, bet arī pašiem pagatavot un pēc tam apēst garšīgu putru.—–

   Kā jau bija minēts iepriekš, mūsu iestādē liela uzmanība tiek pievērsta personīgās higiēnas jautājumiem. Tāpēc jau 10 gadus no svētku pasludināšanas dienas 2008. gadā mūsu iestādē atzīmē Vispasaules tīro roku dienu. 

   Svētku galvenais uzdevums ir paaugstināt pirmsskolas vecuma bērnu zināšanas personīgās higiēnas jomā un uzsvērt higiēnas stiprinošo ietekmi uz veselību, kā arī elementāru priekšstatu veidošana par roku mazgāšanu kā slimību profilakses galveno veidu, un šī noteikuma pielietošana ikdienas dzīvē. Svētku priekšvakarā visās mūsu pirmsskolas iestādes grupās tika veikts sagatavošanās darbs: kopā lasījām daiļliteratūru un skatījāmies ilustrācijas, tika organizētas didaktiskās, sižeta lomu un kustību spēles. Pasākuma laikā bērni kopā ar pasākuma vadītāju, pirmsskolas skolotāju Saulcerīti Beitāni-Turčinoviču, viesojās Tīrīguļa valstī, kur bērni satikās ar svētku galveno varoni – meiteni Netīreli (skolotāja logopēde Svetlana Lazovika).
   Bērni spēlējoties palīdzēja meitenei uzveikt mikrobus un atkal kļūt tīrai un glītai. Kopā ar multfilmas “Smešariki” varoņiem bērni nostiprināja zināšanas par to, ka, lai saglabātu veselību, biežāk jāmazgā rokas, jāizvēdina telpas un jāpavada svaigā gaisā pietiekoši daudz laika. Spēles „Mazgājam rokas pareizi” gaitā bērni ar prieku atbildēja uz sarežģītiem jautājumiem un spēļu formā nostiprināja roku mazgāšanas algoritmu. Bērni iemācīja meitenei Netīrelei pareizi mazgāt rokas un ievērot higiēnu. Minot mīklas, bērni parādīja lieliskas zināšanas par higiēnas priekšmetiem un ar prieku dejoja un dziedāja kopā ar multfilmas „Maša un lācis” varoņiem.
   Svētki deva bērniem daudz pozitīvu emociju un košu iespaidu. Ar šo pasākumu mēs, pieaugušie, piesaistījām bērnu uzmanību pareizai roku mazgāšanai ar ziepēm – kā efektīvākajam un lētākajam veidam pasargāt sevi no dažādām saslimšanām un novērst mikrobu un vīrusu vairošanos.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas 15. speciālās
pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja N. Ļahoviča,
pirmsskolas iestāžu un skolu māsa J. Ruļeviča,
skolotāja logopēde Svetlana Lazovika