Pirmsskolas skolotāji apgūst jaunu pieeju latviešu valodas mācīšanā.

02.11.2018.

Pēc IZM plāniem, sākot no 2019.gada 1.septembra pirmsskolas sāks īstenot jaunu pieeju mācību procesam – kompetencēs jeb lietpratībā balstītu pieeju. Lielāku lomu piešķirs bērna personības attīstībai, rakstura ieradumu, attieksmju un vērtību veidošanai. Jaunās pirmsskolas mazākumtautību izglītības programmas paredz arī palielināt valsts valodas apguves nozīmi pirmskolā, iesakot izmantot latviešu valodu gan rotaļnodarbībās, gan ikdienas sarunās.
   Daugavpils pirmsskolas skolotāji aktīvi iesaistās profesionālās pilnveides programmās, ko piedāvā Latviešu valodas aģentūra projekta „Kompetenču pieeja mācību saturā” ietvaros.—– Daugavpils pilsētas 23. un 1.pirmsskolas izglītības iestāžu skolotāju kolektīvi mācās 36 stundu kursos „Latviešu valodas apguve pirmsskolā lingvistiski neviendabīgā vidē, īstenojot kompetencēs balstītu mācību saturu”, sešās pirmsskolas izglītības iestādēs notika semināri par dažādiem aktuāliem ar latviešu valodas apguvi saistītiem tematiem, piemēram, par latviešu valodas apguvi un kompetenču pieeju, par to, kā plānot latviešu valodas lietojumu nodarbībās, kā sadarboties ar vecākiem, lai veidotu ieinteresētu partnerību latviešu valodas apguvē, kā veidot latviešu kultūras izpratni pilsoniskajā audzināšanā, kā izmantot rotaļu un drāmas metodes latviešu valodas apguvē. Pateicoties Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes ilggadējai sadarbībai ar LVA, kursi tiek nodrošināti maksimāli tuvāk skolotāju darbavietai.
    Šādu iespēju pilnveidot savu profesionālo meistarību varēs izmantot arī citi pirmsskolas skolotāji gan 2019.gadā, gan 2020.gadā un vēlāk. Vairāk informācijas par LVA atbalsta pasākumiem pedagogu profesionālās kompetences pilnveidei (par latviešu valodas prasmes pilnveides profesionālajām vajadzībām, dažādiem atbalsta pasākumiem latviešu valodas pilnveidei, sadarbības veicināšanai un latviešu valodas apguves metodikas problēmjautājumu risināšanai, metodikas kursiem, mācību un metodisko līdzekļu izveidi un to pieejamības nodrošināšanu) varēs uzzināt Latviešu valodas aģentūras rīkotajā ieviešanas seminārā, kurš notiks 30.novembrī plkst.14.00 Daugavpils 10.vidusskolas aktu zālē.

Informāciju sagatavoja:
Silvija Mickeviča,
Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
metodiķe bilingvālās izglītības jautājumos
t.65423139