Pirmsskolu ziņas: Patriotiskā audzināšana Daugavpils pilsētas 15.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē

21.11.2018.

Latvijas valsts simtā gadadiena jau sen skan kā galvenā tēma daudzos pasākumos, dažādās aktivitātēs Daugavpils pilsētas 15. speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē, īpaši 5-gadīgo un 6-gadīgo bērnu grupās “Lācēns” un “Ziediņš”. Šis laiks ir īpaši piemērots tam, lai aktualizētu patriotiskās un pilsoniskās audzināšanas darbu pirmsskolā.—–
   Mīlestība pret dzimteni sākas ar bērna mīlestību pret savu ģimeni.Tāpēc jau paša mācību gada sākumā, lai stiprinātu Tēvu dienas svinēšanas tradīcijas, grupā “Ziediņš” bija organizēti un novadīti sporta svētki “Tēvu diena”.
   Lai bērni izjustu cieņu pret Latvijas dabas skaistumu, grupas “Ziediņš” pedagogi un audzēkņi 18.10.2018. devās ekskursijā uz Stropu mežu. Piederības izjūta dzimtajai pilsētai, savai tautai un lepnums par to, ka esi tās daļa palīdzēs bērniem izaugt par savas zemes patriotiem un savas valsts pilsoņiem. Lai iepazīstinātu pirmsskolēnus ar dzimtās pilsētas ievērojamākajām vietām, 08.11.2018, bija organizēta ekskursija ar tramvaju pa Daugavpils pilsētu. 9.novembrī bērni bija aicināti uz Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju. Šī apmeklējuma laikā viņiem bija iespēja uzzināt daudz interesantu faktu par mūsu valsts un pilsētas attīstību, ka arī piedalīties sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanas akcijā. Svētdien, 11.novembrī, vairākus kilometrus garajā lāpnešu kolonnā mūsu iestādi pārstāvēja gan iestādes darbinieku ģimenes, gan audzēkņi ar savām ģimenēm – vecākiem un vecvecākiem.

Vecākiem un ģimenei ir nozīmīga loma audzināšanas procesā, kurā pirmsskolas vecuma bērnos attīsta piederības izjūtu Latvijas valstij, izpratni par vērtībām, nacionālās identitātes un patriotismu. Pirmās piederības izjūtas bērnam rodas ģimenē, kur tiek koptas savas ģimenes un tautas tradīcijas, ģimenes lokā svinēti svētki – tādējādi likts pamats personības pilnvērtīgai attīstībai. Šajā atbildīgajā audzināšanas procesā nozīmīga loma ir arī pirmsskolas izglītības iestādei. Šogad iestādē plaši tika svinēta Lāčplēša diena. Lāčplēša dienai veltīts pasākums noritēja 12. novembrī kopā ar Lāčplēsi un Spīdolu, kas radīja ne tikai mītisku, bet arī pacilātu gaisotni: “ceļojot” pa Latviju, bērni atzīmēja Latvijas novadus, valsts robežas, devās jautrās latviešu tautas rotaļās, soļoja kā īsti kareivji, dejoja un dziedāja.
  15.novembrī nosvinējām šī gada visnozīmīgāko notikumu – mūsu mīļas Latvijas simtgadi – kopā ar vecākiem un vecvecākiem. Sirsnīgā koncertā bērni dzejoļos un dziesmās apdziedāja Latvijas skaistumu. Svētku pasākuma gaitā bērni ar vecākiem vienojās gan svētku dejās par godu Latvijai, gan jautrās rotaļās.
Šādi kopīgiem spēkiem sadarbojoties skolotājiem un vecākiem kopīgos pasākumos, mēs cenšamies padarīt valsts svētkus bērniem emocionāli tuvus un interesantus, priecīgus un krāsainus, rūpējamies par pilnvērtīga audzināšanas procesa nodrošināšanu, kas ļauj audzēkņiem augt un veidoties par īstiem Latvijas patriotiem.
   Tik skaists un tik dažādām emocijām piepildīts bija šis rudens!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils pilsētas 15.speciālās pirmsskolas izglītības iestēdes

5 gadus vecu bērnu grupas “Lācēns” skolotāja logopēde I. Kozlovska,
6 gadus vecu grupas “Ziediņš” pirmsskolas izglītības skolotāja S. Gabrāne,
vadītāja N. Ļahoviča.