Ziņas no zaļākas Eiropas jeb Daugavpils 12.vidusskola ziņo smaragdzaļajā Madeiras salā

23.11.2018.

Daugavpils 12.vidusskolas četri izglītojamie no 8. un 9.klases un divas viņu skolotājas no 2018. gada 12. novembra līdz 17. novembrim piedalījās Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr. 2 (KA2) Stratēģisko skolu sadarbības partnerību projekta “News from a greener Europe” (“Ziņas no zaļākas Eiropas”; līguma Nr. 2017-1-IT02-KA219-036499_5) ceturtajā (pirmspēdējā) mācīšanās/ mācīšanas/mācību aktivitātē, kas notika Escola Dr. Horácio Bento de Gouveia.—– 
   Escola Dr. Horácio Bento de Gouveia ir lielākā skola visā Portugālē, kurā mācās apmēram 1200 skolēni vecumā no 9 līdz 14 gadiem un strādā 200 skolotāji. Tā atrodas Madeiras salas galvaspilsētā Funšalā. Kā liecina internetresursi, tad Madeiru 1419. gadā atklāja Zoao Gonsalveše Zarku, kurš pētīja Āfrikas rietumu piekrasti un nokļuva vētrā. Salu nosauca par Madeiru, kas nozīmē “koks”. Tas izskaidrojams ar to, ka salu klāja necaurejami meži. Lai salu varētu apdzīvot, mežus aizdedzināja un ugunsgrēki esot turpinājušies 7 gadus.
   Šīs mācīšanās/ mācīšanas/mācību aktivitātes mērķis bija izveidot vienotu TV ziņu raidījumu angļu valodā par to, kā Eiropas Savienībā tiek risināti ar vidi saistīti jautājumi katrā projektā iesaistītajā dalībvalstī. Šoreiz Daugavpils 12. vidusskolas komandas uzdevums bija apkopot informāciju, veikt analīzi un izveidot materiālu par situāciju valstī siltumnīcefekta gāzu samazināšanā. Uz Madeiru tika aizvests sagatavotais video materiāls, kurš tika iekļauts TV ziņu raidījumā. Skolēniem bija unikāla iespēja ne tikai vērot un piedalīties reāla TV ziņu raidījuma ieraksta tapšanā projekta vajadzībām, bet viens skolēns no katras partnervalsts piedalījās Funšalas televīzijas raidījumā, kurā tika intervēts un varēja dalīties pieredzē par projektu, tā aktivitātēm un personīgo guvumu.
   Izglītojamo aktiviātes projektā ietvēra ne tikai dalību dažādās darbnīcās, mācību stundās, bet arī viens rīts tika pavadīts darbojoties dārzā, kas atrodas skolas teritorijā. Dārzs ir skolēnu pārziņā un aprūpē. Tajā tiek audzēti visdažādākie augi – sākot no garšaugiem un dārzeņiem, beidzot ar puķēm un ogām. Izaudzēto ekoloģiski tīro produkciju skolēni tirgo skolā un galvenie pircēji ir skolotāji. Darbošanās dārzā ir tikai viena no Escola Dr. Horácio Bento de Gouveia Ekoskolas klubiņa iniciatīvām. Jāpiezīmē, ka visa darbošanās lauksaimniecības jomā Madeirā notiek tikai izmantojot roku darbu, jo bieži vien klintīm atkarotais zemes gabaliņš ir ne lielāks par 1m2. Skolā brīvā laika pavadīšanas telpās un laukumos varēja arī redzēt ļoti daudzas lietas (galdus no kastēm, krēslus no mašīnu riepām, utt.), kuras skolēni bija izveidojuši no otrreiz izmantojamiem materiāliem un tie tika izmantoti ikdienā.
   Madeiras sala ir ne tikai ūdens – Atlantijas okeāna ieskauta, bet slavena arī ar levadām – mākslīgi veidotajiem ūdens ceļiem, kas palīdz ūdenim nonākt tur, kur tas ir nepieciešams. Klinšaino taku un ceļu malās var tajās noraudzīties un apbrīnot Madeiras iedzīvotāju radošumu un sīkstumu. Projekta aktivitāšu laikā skolēni devās ne tikai iepazīt dažādus dabas parkus, bet arī bija mācību vizītē par atjaunojamajām enerģijām Socorridos Hidroelektrostacijā un Funšalas Elektrības muzejā.
   Pavadītais laiks projekta aktivitātēs, darbojoties līdzās vienaudžiem, ceļošanas grūtības, “izkāpšana” no savas komforta zonas, izglītojamiem ļāva gūt tikai viņiem unikālu pieredzi un zināšanas.
   Nākošā projekta aktivitāte notiks kaimiņvalstī Lietuvā, Ukmergės Užupio Pagrindinė Mokykla 2019. gada maijā.

Informāciju sagatavoja
Daugavpils 12. vidusskolas
projekta koordinatore
Aiva Ozoliņa