Jauniešu līdzdalības pasākumi #ŠoreizEsBalsošu

17.04.2019.

Gatavojoties Eiropas vēlēšanām 25.maijā, visā Latvijā notiek jauniešu līdzdalības pasākumi #ŠoreizEsBalsošu. Tajos jaunieši piedalās praktiskos vēlēšanu ģenerālmēģinājumos, debatē par iespēju balsot jau no 16 gadu vecuma un diskutē par jauno vēlētāju līdzdalības nozīmi. Vēlēšanu ģenerālmēģinājumu ietvaros Daugavpilī, Preiļos, Krāslavā, Līvānos un daudzās citās Latvijas pilsētās jaunieši izmēģina: kā balsot? Īpaši izveidotos vēlēšanu biļetenos un Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) oriģinālajās vēlēšanu urnās jaunieši veic balsojumu par konkrētām pārmaiņām savā kopienā. Piemēram, vai būtu vērtīgi rīkot regulāras tikšanās ar iedvesmojošām personībām jauniešu izaugsmei? Vai vērts iekārtot atpūtas stūri starpbrīžiem un brīvajam laikam? —–
 
25.aprīlī plkst.13.00 Daugavpils Universitātes koncertzālē (Vienības ielā 13, 4.stāvā) notiks Latgales vēlēšanu ģenerālmēģinājumu noslēguma pasākums, kur skolēni varēs salīdzināt savu balsojumu ar citiem, diskutēt par katras balss nozīmi un kopā ar jauniešu līdzdalības pasākumu vēstnesi, mūziķi Joranu Šteinhaueru (Jöran Steinhauer), apņemties 25.maijā balsot Eiropas vēlēšanās un mudināt to darīt arī citus.
 
Uz pasākumu aicināts ikviens interesents! Papildu informācija pa tālruni 67085469 vai e-pastu tereze.grudule@europarl.europa.eu.
 
Dažādi materiāli par Eiropas vēlēšanām (infografikas, video, attēli u.c.) brīvai izmantošanai atrodami šeit.
 
Fakti par Eiropas vēlēšanām un #ŠoreizEsBalsošu:
•    Latvijā ir aptuveni 280 000 jauniešu vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Turklāt 25.maijā gaidāmajās Eiropas vēlēšanās 93 139 Latvijas jauniešiem būs iespēja balsot pirmo reizi.
•    Jaunatnes līdzdalības pasākumu ciklu #BalsoTu – KĀ, KĀPĒC, PAR KO? Eiropas Parlamenta birojs Latvijā sāka 2017.gadā. Šogad #BalsoTu pasākumi ir daļa no Eiropas vēlēšanu kustības #ŠoreizEsBalsošu.
•    Platformā www.šoreizesbalsošu.eu reģistrējušies jau vairāk nekā 240 tūkstoši eiropiešu un vairāk nekā 1400 Latvijas iedzīvotāju.
•    Kustībā #ŠoreizEsBalsošu aicināti iesaistīties visi eiropieši – gan tie, kuri Eiropas vēlēšanās piedalīsies pirmo reizi, gan tie, kas pie vēlēšanu urnām 25.maijā dosies atkārtoti.

Baiba ZĀLĪTE
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Eiropas Parlaments
Komunikācijas ģenerāldirektorāts
Birojs Latvijā