Skolu ziņas: Award sudraba piedzīvojuma ceļojums – Latgale Zilo ezeru zeme!

28.08.2019.

Šī gada vasaras nogalē Daugavpils 12.vidusskolas Award vienības dalībnieki devās ekspedīcijā, kuras mērķis bija Geraņimovas ezera krasta floras un faunas pētīšana. Geraņimovas ezers atrodas Krāslavas rajonā, Kastuļiņas pagastā. —–
Ekspedīcija ilga 3 dienas (23., 24., 25.augusts). Maršruts tika izvēlēts jau maijā, līdz ar to jaunieši vasaras brīvdienās varēja rūpīgāk sagatavoties. Ekspedīcijas laikā Daugavpils Universitātes pasniedzēji vadīja nodarbības dabas pētījumu jomā.
Ekspedīcijā piedalījās trīspadsmit Daugavpils 12.vidusskolas jaunieši, no kuriem desmit pretendē uz sudraba apbalvojumu – Haralds un Valters Somi, Viktorija Pavlova, Artis Bļinovs, Lauris Utkins, Barbara Bērziņa, Līga Stašanova, Viktorija Plisko, Līvija Kalinka, Sabina Gerasimova, viens dalībnieks bija Award grupas atbalstītājs Kristaps Bicāns nometnes “WordReady” dalībnieks. Patrīcija Reščenko – bronzas līmeņa apbalvošanas pretendente un Viktorija Gierte no Dobeles Award grupas, kura vēlējās būt kopā un izcīnīt šogad sudrabu.
1.diena. Ekspedīcijas sākuma punkts bija Aglonā (netālu no Aglonas bazilikas). Jaunieši divās grupās (viena grupa startēja plkst.12.45, otra – plkst.17.00) devās Dagdas virzienā. Aiz muguras palika Cirīšu ezers, pa labi Aglonas ezers, tad pēc piespadsmit minūtēm ceļa kreisajā pusē varēja vērot Biržkalnes ezeru. Līdz Priežmalei (kontrolpuktam) bija vēl tālu, bet gandrīz visa mērojamā ceļa kreisajā pusē awardiešus vilināja Geraņimovas ezera ūdeņi. Jāpiebilst, ka šajās dienās Latgalē beidzot iestājās saulains un silts laiks. Priežmalē jaunieši atpūtās, un nākamais ceļa posms bija jāiet pa meža ceļu līdz galamērķim – telšu vietai “Zemeņu krastiņi”. Vakara ugunskurs, garšīga maltīte, sarunas mazināja noguruma sajūtu. Nakti jaunieši pavadīja teltīs ezera krastā.
2.diena. Otrā ekspedīcijas diena sākās ar kaimiņmājas gaiļa Alberta skaļo dziedāšanu (vakarā iepazināmies ar visiem mājdzīvniekiem, kuri bija mums kaimiņos 3 dienas – 3 kaķi, suns, trusis, vistas un gailis Alberts). Desmitos ieradās mūsu nodarbības vadītāja Jūlija Kanto (Daugavpils Universitātes doktorante, bioloģijas maģistre). Nodarbības laikā awardieši grupās pētīja Geraņimovas ezera krasta augus (sūnas, sēnes, ūdensaugus, kokus, krūmus). Awardieši attīstīja pētīšanas un prezentācijas prasmes, kā arī secināja, ka šajā vietā ir liela augu dažādība. Nodarbības laikā tika fotografēti gan paraugi, gan nodarbības gaita.
3.diena. Trešajā dienā no paša rīta ekspedīcijas dalībnieki veica eksperimentus un pētīja Geraņimovas ezera ūdeņus un ūdens iemītniekus. Šo triju stundu nodarbību vadīja Daugavpils Universitātes docents Ķīmijas un ģeogrāfijas katedras vadītājs Juris Soms. Veiktie eksperimenti un pētījumi pierādīja, ka ezera ūdeņi ir tīri!
Šīs ekspedīcijas veiksmīgo īstenošanu nodrošināja vairāku cilvēku – pašu dalībnieku, novērtētājas Artas Katanes, vadītājas Ilonas Kokinas, klases audzinātājas Irēnas Puncules, vieslektoru – sadarbība un vecāku līdzdalība.
Daugavpils AWARD grupa visiem vēl veiksmi un izturību, un, protams, veiksmīgu jauno mācību gadu!

Informāciju sagatavoja:
Award vienības vadītāja Ilona Kokina (Daugavpils 11. pamatskola) un 10.klases audzinātāja Irēna Puncule (Daugavpils 12.vidusskola)