Daugavpilī notika V Latgales reģiona valodu (dzimtās un valsts valodas) skolotāju simpozijs

26.10.2021.

Skolēnu rudens brīvlaikā Daugavpilī tradicionāli notiek dažādi pasākumi pedagogiem. Pagājušajā mācību gadā sakarā ar pandēmijas ierobežotajiem pasākumiem ikgadējais simpozijs nenotika. Šogad valodu (mazākumtautības un valsts valodas) skolotājiem 20.oktobrī gan tika piedāvāta iespēja dalīties ar savu metodisko pieredzi attālināti, ZOOM platformā, V Latgales reģiona skolotāju Valodu simpozijā “Valodas loma kompetenču izglītībā”. Simpozijs apvienoja divus pasākumus: XV Latgales latviešu valodas un literatūras skolotāju metodisko konferenci un XX Latgales krievu valodas (mazākumtautības un svešvalodas) un literatūras skolotāju metodisko konferenci. Šoreiz simpozijā piedalījās tikai tie skolotāji, kuri savas pedagoģiskās meistarības lādīti atvēra citiem kolēģiem. —– 

Valodu simpozijs sastāvēja no divām daļām – plenārsēdes un radošajām darbnīcām. Plenārsēdē uzstājās Daugavpils pilsētas krievu valodas skolotāju MA vadītāja, jomu koordinatore, izglītības metodiķe Marija Žilinska, kura sniedza ieskatu vērtēšanas principos valodu mācību jomā. Pēc tam skolotājiem bija iespēja noskatīties un noklausīties Skola2030 vērtēšanas satura izstrādes vadītāja Pāvela Pestova videolekciju “Vērtēšana katra skolēna izaugsmei”.

Pasākuma otrajā daļā ziņotāji dalījās pieredzē, kā strādāt 1., 2., 4., 5., 7., 8., 10., 11.klasē, īstenojot jauno mācību saturu. Katram ziņotājam tā ir ne tikai iespēja dalīties pieredzē, bet jebkura uzstāšanās rada sevī pārliecību, motivē darbam un ļauj ieskatīties arī citu kolēģu veikumā. Ikviens skolotājs varēja smelties idejas no citiem kolēģiem. Jaunajā mācību saturā tieši paši skolotāji, iespējams, pat savā skolā būs lektori un vadīs seminārnodarbības, tāpēc ikvienam jābūt gatavam sadarboties, dalīties un uzstāties. Skolotāji darbu autoriem uzdeva precizējošus jautājumus par piedāvāto materiālu, kā arī secināja, ka šāda pieredzes apmaiņa lieti noder katra skolotāja pieredzes bagāžas papildināšanai.

Īpaši aktīvi bija šogad kolēģi no Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja. Latviešu valodas skolotāja Anastasija Seņkova pastāstīja par salikteņiem, bet Ineta Jakovele – parādīja jēgpilnus uzdevumus, realizējot kompetenču pieeju, savukārt sākumskolas skolotājas Tatjana Borikova un Tatjana Petroviča atklāja, kā izmantot radošus uzdevumus darbā ar tekstu, ilustrācijām, kā izveidot multfilmu un interaktīvās grāmatas, bet Vera Geļfande prezentēja, kā izmantot “dialogu ar tekstu” skolēnu caurviju prasmju attīstīšanai, Ināra Kudrjavska dalījās pieredzē, ka izmantot interaktīvus materiālus saitē skolo.lv un Nataļja Koviļina piedāvāja savu metodisko darbu par tēmu “Mazi soļi, lai atspoguļotu lielās idejas”.

Ilūkstes Raiņa vidusskolas skolotāja Irina Kokina piedāvāja materiālus stundai par mīkstinājuma zīmi krievu valodā, bet skolotāja Tamāra Riekstiņa – materiālus darbam ar vietniekvārdiem 7.klasē.

Balvu Valsts ģimnāzijas skolotāja Irīna Krivošejeva demonstrēja mācību materiālus krievu valodā (kā svešvalodā) par tēmu “Sports” 7.klasē.

Balvu novada Rugāju vidusskolas skolotāja Natālija Garā prezentēja interesantu darbu “Kas tā par nodarbi?”.

Daugavpils 16.vidusskolas skolotāja Žanna Ugarenko dalījās pieredzē, kā strādāt 8.klasē, un piedāvāja stundu ciklu par tēmu “Dialogu māksla”.

Daugavpils 3.vidusskolas skolotāja Marija Žilinska padalījās ar idejām darbam krievu literatūras stundās 8.klasē kompetenču pieejas kontekstā.

Kopumā pasākums bija izdevies, neskatoties uz to, ka bijām sapulcējušies nelielā pulciņā. Ikviens varēja sev gūt kādu atziņu, ideju darbam un radošā atmosfērā pavadīt šo dienu. Cerēsim, ka nākamajā gadā būs vairāk gribētāju stāstīt par savu darbu, jo katra skolotāja metodisko materiālu krātuvē atrodams kaut kas interesants un noderīgs. Valodu simpoziju organizēja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes valodu (latviešu un krievu) metodiķes.

Būsim radoši un inovatīvi savā darbā!

Informāciju sagatavoja

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes
izglītības metodiķe
Marija Žilinska