Par drošību nedrošajā laikā

20.10.2021.

Biedrība “Solis izaugsmē” š.g. septembrī Daugavpilī uzsākusi aizrautīgu projektu jauniešiem par drošības jautājumiem. Priecājamies, ka esam paspējuši īstenot vēl 2 klātienes nodarbības: vizīti uz Daugavpils pilsētas pašvaldības policiju (30.09.2021.) un VUGD Latgales reģionālās brigādes Daugavpils 1.daļu (17.10.2021.). Starp abu iestāžu apmeklējumu bija aptuveni 2 nedēļas, taču varējām vērot, kā mainās drošības situācija, un diemžēl ierobežojumi tikai pastiprinājās. Tā, apmeklējot pašvaldības policiju, varējām iepazīties ar tās darbu, pabūt iekštelpās, bet, viesojoties VUGD, tās bija pēdējās dienas, kad varējām pulcēties (vakcinēti vai testēti) un nodarbības bija tikai ārējā vidē. Taču, neskatoties uz stingrajiem ierobežojumiem, iepazinām tik daudz jauna par savu un līdzcilvēku drošību, ko varam praktiski paveikt, lai novērstu nelaimi. —– 

Daugavpils pilsētas pašvaldības policijā bija iespēja iepazīties ar tās darbu, pārliecināties, ka Daugavpils ir droša pilsēta ar 160 novērošanas kamerām, kuru darbībai cauru diennakti seko vairāki darbinieki un pārkāpumu gadījumā operatīvi ziņo mobilajām patruļekipāžām. Faktiski, jebkurš pārkāpums tiek fiksēts, un tikai laika jautājums ir tā atklāšana. Īstu situāciju video izlase, ko demonstrēja policisti, bija pārliecinoši, ka drošība tiek uzraudzīta, pārkāpēji nepaliek nesodīti. Esam pārliecināti, ka prevencijas nolūkos jebkuram būtu vērtīgi iepazīties ar moderno pilsētvides uzraudzību un pašvaldības atbalstu pilsētas drošībai. Jauniešiem bija daudz jautājumu un pārdomu, ko varējām risināt, pārrunājot dažādas drošības situācijas.

VUGD apmeklējuma laikā bija iespēja iejusties ugunsdzēsēja-glābēja “lomā”, uzzināt dažādas praktiskas un teorētiskas nianses, kā arī, pats galvenais, ikviens varēja izmēģināt dažādus ugunsdzēšamos aparātus (pulvera un ogļskābās gāzes) un “noslīpēt” savu veiklību, dzēšot “ugunsgrēku”. Izrādījās, ka tas nemaz nav vienkārši un vajadzīgas iemaņas, konsultācija, lai lieki nezaudētu laiku un dzēšamā aparāta resursus. Jebkurā situācijā, pirmkārt, svarīga ir ļoti ātra un adekvāta rīcība, racionāls aprēķins, nevis emocijas un panika. Pats galvenais, ko uzsvēra profesionāļi, ir profilakse – dūmu vai tvana gāzes detektori, dūmvadu tīrīšana, elektroinstalāciju pārbaude u.tml. pasākumi, kuri jāaktualizē regulāri. Jauniešu plašais dalībnieku loks liecināja, ka tas ir interesanti un aktuāli. Diemžēl tagad projekta galvenais izaicinājums būs piemērot nodarbības pavisam citam komunikācijas formātam atbilstoši valstī noteiktajiem drošības pasākumiem.

“Šo jaunatnes iniciatīvas projektu pilnībā finansē Eiropas Sociālā fonda projekts Nr.8.3.4.0/16/I/001 “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai” (PuMPuRS).”

Informāciju sagatavoja biedrības “Solis izaugsmē”
projekta koordinatore E.Balode