Kursi Maltā

29.10.2021.

Daugavpils 13.vidusskola turpina īstenot Eiropas Savienības Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.1 (KA1) projektu Nr.2019-1-LV01-060241 “Izglītība bez robežām”, kura mērķis, izmantojot Eiropas kolēģu zināšanas un pieredzi, pilnveidot skolas metodisko bāzi un veidot ilgtspējīga mācību procesa pamatus, kurš balstīts uz zināšanām un inovācijām. —– 

Projekta ietvaros no 18. līdz 22.oktobrim San Džulianā (Maltā) notika skolotāju apmācības “Atdzīvināt savu pasniegšanu – praktiskās metodikas šodien”. Šajās apmācībās piedalījās divi skolotāji: bioloģijas skolotāja Jūlija Kanto un mūzikas skolotāja Svetlana Gude. Otrajās apmācībās “Apmācība, jautrība un spēles sākumskolai” piedalījās sākumskolas skolotāja Jekaterīna Lapa un mūzikas skolotāja Anžella Peceviča. Kursos piedalījās arī kolēģi no Polijas, Vācijas, Ungārijas un Čehijas.

Pirmdienā notika iepazīšanās ar kursu dalībniekiem un pasniedzējiem – Izabellu Atard un Lorenci Flindersi.

Apmācību laikā dalībnieki apsprieda dažādas metodes un pieejas angļu valodas mācīšanā, kā arī runāja par dažādiem izglītojamo tipiem un kā tos noteikt. Apsprieda jautājumus un problēmas, saistītas ar gramatikas mācīšanu, un paši veica dažādus uzdevumus. Nākamajā solī kursu dalībnieki modificēja šos uzdevumus, lai tie atbilstu dažāda līmeņa izglītojamajiem un prezentēja savas idejas.

Aktīvās darbošanās metodes ļauj ikdienā nedot gatavas zināšanas, bet dot iespēju skolēniem radīt sev jaunas zināšanas. Apguvām dažādas kustību rotaļas, meditācijas piemērus, vārdu spēles. Visi dalībnieki gan dziedāja, gan dejoja, gan spēlēja teātri, vingroja un darbojās radošajās darbnīcās. Ļoti lietderīgi likās tas, ka vienkāršas mācīšanas stratēģijas ir noderīgas.

Tika akcentēta uzmanība metodēm un paņēmieniem, kas varētu būt izmantoti, strādājot ar jauniem vārdiem un dažādiem uzdevumiem, kuri var palīdzēt mācīt izglītojamos izpildīt rakstiskus uzdevumus (rakstīt sacerējumus, esejas utt.).

Dalībniekus iepazīstināja ar dažādiem tīmekļa resursiem, kur var meklēt noderīgu, aktuālu informāciju, atrast video sižetus, mūzikas pavadījumus un dažādus skaņu ierakstus, lai tos izmantotu gan angļu valodas stundās, gan mūzikas stundās, gan klases stundās.

Projekta pēdējā dienā notika kursu izvertējums un sertifikātu izsniegšana. No atsauksmēm bija saprotams, ka kursi bija ļoti vērtīgi.

Dalība projekta mobilitātē bija lieliska iespēja gūt jaunu pieredzi, paplašināt profesionālās zināšanas par aktuāliem jautājumiem. Protams, projekts deva stimulu mācīties tālāk, izvērtēt mācīšanas stratēģijas, kuras labāk izmantot, mācot priekšmetu. Iegūtās zināšanas varētu būt izmantotas darbā, gatavojoties mācību stundām, kā arī daloties pieredzē ar kolēģiem.

Brīvajā laikā bija iespēja iepazīt Maltu, tās ievērojamākās un unikālākās vietas salas teritorijā.

Otrdien mēs apmeklējām Valletu – vienu no skaistākajām Vidusjūras pilsētām, Maltas galvaspilsētu. Iedvesmojāmies ar botānisko dārzu krāšņumu, Sv.Jāņa baznīcu – 16.gs. katedrāli, kas ir viens no spilgtākajiem baroka arhitektūras piemēriem Eiropā. Zeltītās dekorācijas iekšpusē, smalkās zemē iemūrētās kapa vietas un atsevišķā zālē izstādītais Karavadžo gleznas oriģināls.

Piektdienas otrajā daļā mēs apmeklējām Mdinu, bijušo Maltas galvaspilsētu, kas tagad dveš mieru un stabilitāti. Tā ir ļoti skaista viduslaiku pilsēta, kas atrodas pašā salas sirdī. Šaurās, līkumainās ieliņas un viduslaiku mājas bija saglabājušās līdz mūsdienām.

Sestdienā tika organizēta ekskursija uz Gozo salu. Tā ir slavena ar majestātisko cietoksni Citadella. Silts klimats, saule, tīra jūra, bagāts stāsts, sena kultūra, majestātiska arhitektūra, viesmīlīgie vietējie iedzīvotāji, tas viss piešķir Gozo salai milzīgu pievilcīgu spēku.

Pateicamies par iespēju gūt jaunu pieredzi un iespaidus skolas direktorei A.Skutelei, direktores vietniecei A.Guževai un angļu valodas skolotājai J.Maskaļovai.

Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+. Daugavpils 13.vidusskolas Erasmus+ programmas īstenoto projektu “Izglītība bez robežām” (2019-1-LV01-060241) līdzfinansē Eiropas Savienība. Šī publikācija atspoguļo tikai tās autoru viedokli.

Informāciju sagatavoja
Daugavpils 13.vidusskolas skolotāja
Svetlana Gude
d13vsk@gmail.com