Erasmus+ programmas projekta “Pārmaiņu ieviešanas atslēga – efektīva mācību stunda” klases stunda jauniešiem par drošu attiecību veidošanu

03.02.2022.

Daugavpils 3.vidusskolas sociālā pedagoģe Solvita Lazdāne Erasmus+ programmas projekta Nr. 2020-1-LV01-KA101-077384 “Pārmaiņu ieviešanas atslēga – efektīva mācību stunda” ietvaros sadarbībā ar 12.b klases skolēniem un klases audzinātāju L.Frolovu organizēja klases stundu par jauniešu reproduktīvās veselības jautājumiem, kuras mērķis bija sniegt jauniešiem zināšanas par drošu attiecību veidošanu un attīstīt prasmes pieņemt lēmumus, kas saistīti ar seksuālo attiecību uzsākšanu, pārrunāt dažādus attiecību jautājumus, t.sk., vienaudžu un mediju ietekmi. —– 

Nobriestot jaunieši piedzīvo spēcīgus emocionālos pārdzīvojumus, kas saistīti ar attiecību veidošanu, rūpēm par veselību, lēmumu pieņemšanu, drošību ikdienas situācijās. Saruna ar skolēniem balstījās nevis uz bailēm un kauna izjūtu, bet drošības sajūtu, sekmējot pozitīvu attieksmi pret seksualitāti un reproduktīvo veselību. Skolēnu līdzdalība un iesaistīšanās diskusijā notika interaktīvi, skolēni bija līdzvērtīgi sarunu biedri. Diskusijas laikā saruna neaprobežojās tikai ar bioloģisko funkciju izpratni, emociju pārvaldīšanu, stereotipu apzināšanu un attieksmju veidošanu, bet tā ietvēra arī izpratni par tiesisko aspektu analīzi, tiesību pārkāpumu apzināšanu, savu un citu personu seksuālo tiesību pieņemšanu un konfliktu risināšanu.

Lūk, 12.b klases skolēnu atsauksmes:
M.Lāce: ”Man patika stunda. Tā bija pamācoša, interesanta, es uzzināju daudz jaunas informācijas. Bija interesanti spēlēt datorspēli ar atbildēm Kahoot. Es vēlētos vēl tādu stundu.”
V.Krasova: ”Stunda, manuprāt, bija mūsdienīga un svarīga jauniešiem. Tā būtu svarīga arī vecākiem. Šīs stundas stāsts ir par dzīvi un attiecību veidošanu.”
A.Lešķevičs: ”Bija ļoti interesanti un pamācoši. Par šo tēmu vajag vairāk runāt.”
L.Ševčuka: ”Stunda bija lietderīga un interesanta. Bija iespēja pārrunāt mūsdienu dzīves situāciju, padomāt par risinājumiem un sekām.”
V.Nasire: ”Man patika šī stunda. Tā bija pamācoša. Domāju, ka vajag organizēt vairāk tādu stundu, lai skolēniem būtu vairāk zināšanu par jauniešiem aktuāliem jautājumiem.”

Daugavpils 3.vidusskolas Erasmus+ programmas projektu Nr.2020-1-LV01-KA101-077384 “Pārmaiņu ieviešanas atslēga – efektīva mācību stunda” līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 3.vidusskolas
sociālā pedagoģe
Solvita Lazdāne