Erasmus+ projekta “Ilgtspējība – Eiropas nākotne” aktivitātes īstenojas Madeirā

31.03.2022.

No š.g. 21. līdz 25.martam Daugavpils 3.vidusskolas 11.plūsmas skolnieces skolotāju J.Ivbules un O.Vasiļjevas pavadībā devās Erasmus+ projekta “Sustainability – Europe’s future” mobilitātē uz Portugāles salu Madeiru, pilsētu Funšalu. —–

Brauciena galvenais mērķis bija pievērst uzmanību mūsdienās aktuālai problēmai – piesārņojumam un tā kaitējumu apkārtējai videi, kā arī aktualizēt ilgtspējības nozīmi. Katram cilvēkam jāveido apziņa, ka tīra pasaule sākas katrā no mums. Lai gan šķiet, ka tas ir tikai sīkums un ko gan viens cilvēks var izdarīt, taču, ja katrs no mums darīs vismaz mazumiņu, tad kopā viss izdosies.

Pirmajā dienā notika iepazīšanās ar ārvalstu dalībniekiem no Serbijas, Vācijas, Spānijas un Portugāles. Papildus tam tika organizēta ekskursija pa Funšalu, sniedzot ieskatu pilsētas vēsturē, kultūrā un tradīcijās. Dienas izskaņā notika lekcija par Madeiras salu. Interesanta pieredze bija vietējās televīzijas intervija par ilgtspējības nozīmi.

Otrā diena sākās ar lekciju par pludmales un ūdenstilpju piesārņošanu un tās sekām. Pēc pusdienām tika organizēts brauciens uz Funšalas pludmali “Praia Formosa”, kur notika tās uzkopšana. Pludmalē tika atrasti dažādu veidu atkritumi, it īpaši metāls un plastmasa. Pēc pludmales uzkopšanas bija iespēja atpūsties pasakaini skaistajā okeāna pludmalē, ķert viļņus un vērot krabjus, kas rotaļājās akmens krāvumos.

Pēdējā diena bija visaktīvākā. Iepriekš bija plānots apmeklēt Laurisilva mežu, taču slikto laikapstākļu dēļ plāni mainījās un ekskursija notika kalnos, Madeiras salas ziemeļu pusē. Trīs kilometrus garš ceļš vienā virzienā un tikpat tāls ceļš atpakaļ. Ainavas, kas pavērās skatam, bija elpu aizraujošas, vietām piezagās kārtīgs adrenalīns, kad stiprās vēja brāzmas gandrīz vai gāza no kājām. Neskatoties uz stipro vēju, pārgājiens pagāja veiksmīgi. Beigās visi bija ļoti piekusuši, bet brauca atpakaļ ar jautru mūziku autobusā, kur katras valsts skolēni varēja iepazīstināt citus ar mūziku, ko klausās katra mājvietā.

Brauciens atstāja atmiņā daudz pozitīvu emociju. Liels paldies Erasmus+ projekta organizatoriem un Madeiras salai par neaizmirstamo pieredzi!

Daugavpils 3.vidusskolas Erasmus+ programmas starpskolu stratēģisko partnerību (KA219) projektu “Sustainability – Europe’s Future” (“Ilgtspējība – Eiropas Nākotne”) (Nr.2019-1-DE03-KA229-059775_3) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils 3.vidusskolas skolotājas
Jacinta Ivbule, Olga Vasiļjeva un 11.plūsmas skolēni