Ēnu diena CERN maina dzīvi Daugavpils skolniecei Valentīnai Elizabetei Dzjumanei

05.04.2022.

2022. gada 4. aprīlī – Dalība Ēnu dienā un viesošanās Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN) 2019. gadā daugavpilietei Valentīnai Elizabetei Dzjumanei bija liktenīga – jauniete, iepazīstoties ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieku darbu CERN, pieņēma lēmumu, ka reiz arī viņa šeit strādās. Ir pagājuši tikai trīs gadi, un nu jau RTU studente Valentīna Elizabete patiešām kā praktikante strādā CERN un Ēnu dienā, 6. aprīlī, satiks piecus Latvijas vidusskolēnus, kuri šogad CERN ēnos RTU zinātniekus. —– 

Šogad Ēnu dienā uz CERN dosies Anna Priede no Olaines 1. vidusskolas, Kalvis Kalniņš no Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas, Paula Malnača no Siguldas Valsts ģimnāzijas, Daniels Spalis no Iecavas vidusskolas un Jānis Bolšteins no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas.

Anna un Kalvis ēnos RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktoru Kārli Dreimani. Viņš vada Latvijas zinātnieku grupu, kas strādā vienā no nozīmīgākajiem CERN eksperimentiem – CMS, kura mērķis ir atklāt jaunus fizikas fenomenus. Paula ēnos RTU pētnieku Gunti Pikuru, kurš strādā pie pētījuma par aditīvās ražošanas tehnoloģiju pielietojamību paātrinātāju komponenšu izgatavošanā. Daniels iepazīs RTU pētnieka Andra Ratkus ikdienu, koordinējot Latvijas paātrinātāju grupas darbu CERN projektos I.FAST un HITRIplus. Savukārt Jānis sekos Kristapam Paļskim, kurš CERN izstrādā doktora darbu, pētot staru terapijas nākotnes tehnoloģijas.

Iespējams, arī šiem jauniešiem viesošanās CERN palīdzēs izvēlēties, kā veidot savu nākotnes karjeru, līdzīgi kā tas notika ar Valentīnu Elizabeti Dzjumani, kura, Ēnu dienā 2019. gadā iepazīstot CERN, izlēma – darīs visu, lai varētu tur praktizēties un, iespējams, nākotnē arī strādāt. Patlaban Valentīna Elizabete studē 3. kursā RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes studiju programmā «Finanšu pārvaldības informācijas sistēmas», ko RTU realizē kopā ar Banku augstskolu un kurā sagatavo speciālistus, kas izstrādā specializētu programmatūru finanšu sistēmām. Studiju laikā Valentīna Elizabete mērķtiecīgi meklēja iespējas, kā praksē strādāt CERN, piesakoties studentiem piedāvātajiem pasākumiem CERN, līdz sapnis piepildījās – jauniete tika pieņemta praksē CERN un patlaban, no 1. marta līdz jūlija beigām, strādā Šveicē. Viņa darbojas eksperimenta ATLAS IT komandā, palīdzot fiziķiem. Valentīnas Elizabetes uzdevums ir izveidot mājaslapu, kurā tiešsaistes režīmā nonāktu dati, kurus fiziķi ir ieguvuši ATLAS eksperimentā.

Skolēniem, kuri arī vēlas veidot veiksmīgu karjeru un piepildīt savus sapņus, Valentīna Elizabete iesaka mērķtiecīgi strādāt un mācīties. Viņa mācījās Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolā-licejā, kur skolotāji slinkot neļāva, tāpēc spēja koncentrēties darbam viņai palīdz studijās.

Otrs ieteikums – piedalīties visos pasākumos, ko skola un augstskola piedāvā, un iegūtās prasmes un sasniegumus dokumentēt CV. Valentīna Elizabete pieļauj, ka tieši apjomīgā CV dēļ viņu izvēlējās praksei CERN.

Stāstu par Valentīnu Elizabeti lasiet šeit – ej.uz/RTUEnudienaCERN

CERN jau vairāk nekā 60 gadu ir pasaulē vadošais zinātniskais centrs, kurā notiek globāli nozīmīgi zinātnes atklājumi – ir radīts internets un pierādīta Higsa bozona eksistence.

Informāciju sagatavoja:
Dita Arāja,
RTU Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja
Tālr.: 29478244
E-pasts: Dita.Araja@rtu.lv