Erasmus+ projekta “G.R.E.E.N” „Mūsu atbildība ir pamats stiprākai Eiropai” aktivitāte Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolā – licejā

04.04.2022.

Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja skolēnu komanda piedalās Eiropas Savienības Erasmus+ programmas pamatdarbības Nr.2 (KA2) stratēģisko skolu sadarbības partnerību projektā „Mūsu atbildība ir pamats stiprākai Eiropai” („Growing Responsible – Empower Europe Now (G.R.E.E.N)”) līguma Nr.2019-1-FR01-KA229-062210_2. Projekta mērķis ir katrā dalībnieku valstī (Latvija, Francija, Portugāle, Slovākija) izveidot skolēnu biznesu, sākt ražot un realizēt gatavu produktu. Visus biznesus apvieno viena tēma – ekoloģiskā prece puzzle formā. —– 

No 20. līdz 26.martam Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolā-licejā aktīvi darbojās projekta partneri no Portugāles no Porto pilsētas. Katra diena bija rūpīgi saplānota un organizēta atbilstoši projekta mērķiem un uzdevumiem. Attālināti vienmēr kopā bija partneri no Francijas un Slovākijas.

Pirmdien viesi iepazinās ar Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja prioritātēm un skolas vidi. Pasākumā skolēni prezentēja savas valstis un strādāja grupās, lai apmainītos ar pieredzi sava biznesa organizēšanā, rādīja, kas jau bija realizēts biznesā, kādas veiksmes un ar kādām grūtībām dalībnieki saskārās. Projekta dalībnieki rīkoja tikšanos Teams platformā ar partneriem no Francijas un Slovākijas.

Otrdien internacionālās komandas dalībnieki apsprieda biznesa idejas, produkta ražošanu, realizāciju un reklāmu. Bija ieplānota tikšanās ar meistaru Valdi Grebežu Višķu tematiskajā sētā. Amatu meistars nodarbojas galvenokārt ar telpiskās keramikas panno izveidi, taču strādā ne tikai ar mālu, bet arī ar koku, stiklu, gāzbetonu, klūgām un akmeni. Apmeklētājiem bija iespēja vērot amatnieku darbu un pašiem veidot māla svilpes. Meistars deva padomus, kā organizēt, reklamēt, attīstīt biznesu.

Trešdien projekta dalībnieki apmeklēja Rīgu ar mērķi izanalizēt vizuālo reklāmu un kā jaunās idejas pielāgot savam biznesam.

Ceturtdien visi partneri strādāja pie kopējās biznesa grāmatas izveidošanas, kurā savāca un apkopoja informāciju par katras valsts dalībnieku biznesa ideju, produkta ražošanu, realizāciju un reklāmu. Grāmatas lappuses tika publicētas Twinspace platformā un ir pieejamas visiem dalībniekiem.

Latvijas un Portugāles komandas pamēģināja izveidot multiplikācijas sava biznesa reklāmu “Multstory” programmā. Kā atzīmēja skolēni, tas nebija tik viegli: izveidot scenāriju, uzzīmēt reklāmas objektus, atdzīvināt tos, pievienot klāt skaņu. Bet rezultāts iepriecināja visus.

Aktīva fiziskā darbība tikai stimulē biznesu. “Getto games” vēl vairāk apvienoja projekta dalībniekus.

Piektdien ar viesiem no Portugāles tikās liceja jaunie uzņēmēji. Viņi stāstīja par uzņēmējdarbības kompetences attīstību Tehnoloģiju licejā, prezentēja savus skolēnu mācību uzņēmumus (SMU), demonstrēja SMU produkciju. Pasākuma ietvaros tika organizēta darbnīca, kurā LIAA Daugavpils biznesa inkubatora vecākā projektu vadītāja J.Dedele skolēnus iedrošināja domāt radoši un iepazīstināja ar metodi biznesa ideju radīšanai.

Noslēguma pasākumā, kur projekta dalībnieki apkopoja visu nedēļas laikā notikušo, dalījās ar atmiņām, noskatījās izveidotās animācijas filmas un organizēja diskotēku ar savām mīļākajām dziesmām.

Šī kopā pavadītā nedēļa vienoja visus projekta dalībniekus, palīdzēja iepazīt un izprast citu tautu kultūru un vērtības.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja
ģeogrāfijas skolotāja, projekta dalībniece Nataļja Izuļena un angļu valodas skolotāja, projekta koordinatore Ludmila Lastovka
t.65431076