Starptautiskā Erasmus+ (KA2) projekta „GREEN” (Mūsu atbildība ir pamats stiprākai Eiropai) noslēguma mobilitāte Francijā

23.05.2022.

2022.gada maijā projekta „GREEN” (Growing Responsible – Empower Europe Now) ietvaros Francijā notika noslēguma partnervalstu tikšanās, kurā piedalījās skolotāji un skolēni no četrām valstīm: Latvijas, Slovākijas, Portugāles un Francijas. Projekta mērķis ir dot iespēju skolēniem sekmēt viņu sabiedrisko aktivitāti un pilsonisko līdzdalību, sniedzot priekšstatu par uzņēmējdarbību. —– 

Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja angļu valodas skolotāja Ludmila Lastovka, dizaina un tehnoloģiju skolotāja Nataļja Izuļena, ekonomikas skolotāja Tatjana Alika un 10.klases skolēni Ksenija Gagarina, Emīlija Vasiļjeva, Evita Beinaroviča, Laura Beinaroviča, Valērija Siņakova, Georgijs Gridasovs, Artjoms Kalmašnikovs, Adrians Formanickis piedalījās projekta „GREEN” aktivitātēs Francijā. Tikšanos organizēja un koordinēja Tavernī pilsētas Collège Le Carré Ste Honorine skolotāju kolektīvs, kas rūpīgi un interesanti saplānoja partnervalstu vizīti. Kopā aktīvi darbojās 70 projekta dalībnieki no 4 valstīm. Skolēniem tika dota iespēja izbaudīt franču garu, dabas skaistumu, kultūras mantojumu, pavadīt astoņas dienas Francijas pilsētā Tavernī, kā arī skolēniem dzīvot viesģimenēs.

Svētdien no Viļņas lidostas lidmašīna atlidoja uz Parīzi. Vēlāk atbraucām uz Parīzes nelielo piepilsētu Tavernī, kur dzīvo 25 tūkstošu iedzīvotāju un galvenokārt ir skaistas privātmājas un ļoti daudz puķu.

Nedēļa sākās ar patstāvīgu iepazīšanos ar Franciju. Grupa nolēma pati ar vilcienu aizbraukt uz Parīzi. Bija liels izaicinājums, jo paši mēģinājām orientēties galvaspilsētā. Mūsu mērķis bija atrast, ieraudzīt, apmeklēt Francijas simbolu – Eifeļa torni, pat kājām uzkāpām torņa 2.stāvā 115 m augstumā.

Otrdien sākās aktīva valstu partneru darbošanās Collège Le Carré Ste Honorine. Katra grupa atraktīvi un kreatīvi prezentēja savu valsti. Skolēni dalījās pieredzē par biznesa gaitu katrā valstī, par viņu sasniegumiem un gūtajām iemaņām. Iepazīstināja ar savu produkcijas tapšanas procesu (ekoloģisko preci puzles formā). Atraktīvu spēļu formā iepazinās viens ar otru. Datoru klasē strādāja pie kopīgas projekta biznesa grāmatas prototipa noformēšanas.

Trešdien turpinājās aktīvs skolēnu darbs pie biznesa grāmatas. Internacionālās grupās dalībnieki gatavoju prezentāciju par projekta tapšanas periodu un procesu. Vēlāk apsprieda, pilnveidoja prezentāciju jaunās grupās un prezentēja to. Augsti bija novērtētas mūsu skolēnu uzstāšanās runas. Pēc pusdienām visiem dalībniekiem organizēja braucienu uz Parīzi, kur apmeklējām Tehnikas un amatniecības muzeju. Tas pārsteidza ar saviem eksponātiem. Šeit varēja apskatīt, kā attīstījās matemātika, astronomija, transports, kuģniecība, celtniecība, enerģētika un citi saimniecības virzieni.

Ceturtdien projekta dalībniekus sagaidīja pārsteigums – mēs aizbraucam uz vispazīstamāko pasaules muzeju Parīzē – Luvru. Visi skolēni bija sadalīti pa internacionālām grupām un saņēma darba lapu, kuru bija jāizpilda muzeja apmeklēšanas laikā. Protams, ka redzējām Leonardo da Vinči darbu “Mona Lisu “ un grieķu marmora skulptūru Milosas Venēru. Pastaigājāmies Elizejas laukumā, kura garums ir 1910 metri, bet platums – 70 metri. Aizgājām līdz Triumfa arkai.

Piektdien no rīta skolēni strādāja pie biznesa grāmatas noslēguma daļas. Pēc pusdienām visus aizveda uz Parīzes sirdi Monmartru, kas ir pazīstama kā mākslinieku rajons. Vakarā bija projekta noslēguma pasākums. Visu valstu dalībnieki saņēma sertifikātus, bija daudz siltu un patīkamu vārdu no skolotājiem un skolēniem. Šīs projekta dienas ļoti sadraudzēja dalībniekus, mēs bijām kā viena liela ģimene.

Tomēr iepazīšanās ar valsti vēl turpinājās sestdien. Skolotājiem franču kolēģi organizēja izglītojošu ekskursiju par Versaļas pili, parkiem un strūklakām. Skolēni visu laiku dzīvoja viesģimenēs un sestdien visu dienu pavadīja kopā. Bija interesantas aktivitātes – gan brauciens uz Versaļu, gan atpūta Sēnas krastos, gan futbola komandas fanu kluba apmeklēšana, gan pastaigas pa Parīzi un tās apkārtni.

Svētdien franču partneri organizēja gadatirgu pilsētas centrā. Visiem projekta dalībniekiem bija dota iespēja pārdot savu produkciju. Šī aktivitāte parādīja, ka skolēni pareizi attīstīja savu biznesu, idejas un produkti ir pieprasīti tirgū. Līdz ar to projekta mērķis ir sasniegts.

Svētdien bija projekta pēdējā diena Francijā. No rīta ar lidmašīnu mūsu komanda atgriezās Latvijā.

Paldies Francijas skolotājiem un skolēniem, kuri tik mīļi uzņēma viesus no Latvijas! Visas nedēļas garumā mums bija iespēja iepazīties ar Francijas izglītības sistēmu, kultūras mantojumu, tradīcijām un biznesa pamatiem. Braucienā guvām pozitīvas emocijas un gandarījumu no paveiktā darba. Tā bija laba iespēja gan skolēniem, gan skolotājiem paplašināt redzesloku izglītībā, kultūrā, komunikācijā, kā arī pilnveidot savas svešvalodu prasmes. Projekta laikā skolēni mācījās rakstīt dienasgrāmatas, kur latviešu un angļu valodā atspoguļoja notikušos pasākumus, savas pārdomas par biznesu un situāciju analīzi. Jaunieši uzsvēra, ka ieguva daudz jaunu draugu, baudīja franču viesmīlību, paplašināja priekšstatu par Franciju, aktīvi lietoja angļu valodu un iemācījās frāzes franču valodā.

Priekšā idejas jauniem projektiem un aktivitātēm.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja
ģeogrāfijas, dizaina un tehnoloģiju skolotāja
Nataļja Izuļena (t.65431076)