Daugavpilī viesojās LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga

30.08.2022.

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, izglītības nozares darbiniekiem tiek organizētas dažādas darba sanāksmes, lai ieplānotu jauno mācību gadu. Piektdien, 26.augustā, notika Daugavpils pilsētas izglītības iestāžu direktoru/vadītāju darba sanāksme, kurā piedalījās Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga. —– 

I.Vanaga pastāstīja par LIZDA paveikto un plānoto. Taču lielākā uzmanība tika vērsta LIZDA pieteiktajam beztermiņa streikam no š.g. 19.septembra. I.Vanaga uzsvēra, ka streika plānošana un pats streiks tiks pārtraukts tikai pēc valdības lēmuma apmierināt LIZDA izteiktās divas prasības. Pirmā prasība ir panākt, lai valdība pildītu spēkā esošo Izglītības likuma normu par pedagogu atalgojuma grafiku, to saskaņojot ar algas aprēķina principiem, savukārt otrā prasība – sabalansēta darba slodze. Arodbiedrība nepiekrīt Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvājumam, ka darba slodzi sabalansēs līdz 2028.gadam.

I.Vanaga akcentēja, ka streiks ir galējais solis. Būs vai nebūs streiks ir atkarīgs tikai no valdības politiskās gribas. Līdz 12.septembrim darbu veic izveidotā izlīgšanas komisija, citiem vārdiem sakot, tās ir pārrunas starp IZM un LIZDA. “Mēs esam gatavi kompromisiem,” uzsvēra LIZDA priekšsēdētāja.

Pēc uzstāšanās Daugavpils izglītības iestāžu vadītāju darba sanāksmē I.Vanaga piedalījās arī LIZDA Daugavpils arodorganizācijas Padomē. Pirmorganizāciju priekšsēdētāji ne tikai klausījās, bet arī paši aktīvi diskutēja, jautāja gan par pieteikto streiku, gan arī par citiem darba jautājumiem.

Pielikumā I. Vanagas rādītā PREZENTĀCIJA par LIZDA paveikto un plānoto.

Informāciju sagatavoja:
LIZDA Daugavpils AO priekšsēdētāja
Svetlana Orlova