Aicina skolēnus un viņu mentorus piedalīties erudīcija konkursā un cīnīties par ceļojumu uz Šveici

15.09.2022.

2022. gada 15. septembrī – Baltijas Biomateriālu ekselences centrs (BBCE) izsludina jau trešo erudīcijas konkursu skolēniem «BIO-Go-Higher» – visa mācību gada laikā tiks pārbaudītas vidusskolēnu zināšanas inženierzinātnēs, dabaszinātnēs un medicīnā. Sekmīgākā skolēnu komanda mentora pavadībā balvā iegūs ceļojumu uz Šveici un iespēju iesaistīties biomateriālu pētniecības un izstrādes procesā vienā no pasaules vadošajiem šīs jomas pētniecības centriem. Pieteikšanās dalībai konkursā tiks atvērta 19. septembrī. —– 

Pieteikšanās konkursam, konkursa nolikums un papildu informācija – https://bbcentre.eu/bio-go-higher

Konkursā var piedalīties 10. un 11. klašu skolēni. Tas notiks vairākās kārtās attālināti, skolēnu komandām risinot uzdevumus un iesniedzot rezultātus. Komandu atlases kārta notiks no 22. līdz 23. septembrim. Tajā tiks pārbaudītas skolēnu zināšanas ķīmijā, fizikā, bioloģijā un medicīnā. Pēc atlases kārtas 20 komandas, kuras būs ieguvušas lielāko punktu skaitu, turpinās dalību konkursā.

No 3. oktobra līdz 7. novembrim notiks konkursa pirmā kārta, kas veltīta fizikai. Tai jautājumus gatavo un atbildes vērtēs Rīgas radiņa universitātes (RSU) Stomatoloģijas institūts. No 21. novembra līdz 19. decembrim notiks otrā kārta, kurā būs jārisina ar ķīmiju saistīti uzdevumi. Tos gatavos un vērtēs RSU Farmācijas fakultāte. Savukārt nākamā gada 9. janvārī sāksies trešā bioloģijai veltītā kārta. Tās uzdevumus veidos un vērtēs Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorija. Trešā kārta ilgs līdz 13. februārim. Noslēdzošā kārta sāksies 27. februāra un ilgs līdz 17. aprīlim, skolēniem risinot Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra izstrādātus uzdevumus medicīnā.

Plānots, ka konkursa noslēgums un apbalvošana notiks maijā RTU. Komanda, kas, izpildot visu kārtu uzdevumus, būs saņēmusi lielāko punktu skaitu, balvā iegūs ceļojumu uz Šveici un iespēju apmeklēt AO Pētniecības institūtu Davosā.
Iepriekšējā mācību gadā konkursā uzvarēja Siguldas Valsts ģimnāzijas komanda, kas kopā ar savu mentoru šovasar devās ceļojumā uz Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centru Vācijā. Ceļojumā laikā komanda ne vien iepazinās ar centra un pētnieku darbu un izmēģināja dažādus biomateriālu pagatavošanas veidus, bet pat izprintēja smadzenes un baudīja Vācijas kultūras un kulinārijas piedāvājumu.

BBCE (GA Nr. 857287) ir vērienīgs zinātniskās kapacitātes paaugstināšanas projekts, kas sekmēs ekselences veidošanos jaunu biomateriālu izpētē un izstrādē kaulaudu atjaunošanai, sejas, mutes un žokļa ķirurģijai, ortopēdijai un citām jomām. Projektu īsteno RTU, RSU, RSU Stomatoloģijas institūts, OSI, AO Pētniecības institūts Davosā, Šveicē, un Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrs Vācijā. Tā īstenošanai 15 milj. eiro piešķirti no ES programmas «Apvārsnis 2020» un 15 milj. eiro nodrošina valsts, ERAF un projekta partneri.

Informāciju sagatavoja:
Lāsma Vaivare,
RTU Sabiedrisko attiecību departamenta projektu vadītāja
Tālr. 26597739
E-pasts: Lasma.Vaivare@rtu.lv