Izglāb draugu!

12.10.2022.

Daugavpils Saskaņas pamatskolā Erasmus+ projekta “Izglāb draugu!” (Fast: First Aid in Students’ Training) līguma Nr.2020-1-CZ01-KA229-078299_5 ietvaros no 4. līdz 9.oktobrim viesojās skolēni un skolotāji no Turcijas, Čehijas, Serbijas un Rumānijas. —– 

Pirmajā nodarbību dienā viesus uzrunāja skolas projekta koordinatore T.Revina, iepazīstinot ar skolu un vēlot veiksmīgu darba nedēļu Latvijā. Viesu uzņemšana turpinājās ar  apsveikuma koncertu, pēc īsas atklāšanas ceremonijas sākās projekta lietišķā daļa. No sākuma skolēni demonstrēja tiešsaistes projektus, aizstāvēja savus iepriekš sagatavotos darbus par pirmās palīdzības sniegšanu konkrētās situācijās. Mūsu skolas skolotājas novadīja apmācošo nodarbību, kā veidot video prezentāciju. Skolēni, strādājot starptautiskajās grupās, sāka paši veidot video.  

Visaizraujošākā bija praktiskās daļas nodarbība Daugavpils neatliekamās medicīniskās palīdzības stacijā. Ekskursijas laikā varējām noskaidrot, ar kādu specifisku aprīkojumu strādā mediķi, palīdzot smagi cietušajiem un saslimušajiem dzīvībai kritiskās situācijās, aplūkot ierīci, kas palīdz glābt cilvēkus no klīniskās nāves, uzzināt, kas atrodas mediķu lielajā mugursomā, kam domāts sēdkrēsls ar kāpurķēžu mehānismu, kas ir vakuumsūknis, kādos gadījumos izmanto skābekļa balonus u.c.

Bija arī citas aktivitātes, kas tika vērstas uz tradīciju iepazīšanu. Tās notika etnogrāfiskajā muzejā “Andrupenes sēta”, kas ir 20. gadsimta autentiskais viensētu komplekss, kurā var iepazīties ar latgaliešu saimniecības vēsturi, tradicionālajām dejām, rotaļām un nobaudīt latgaliešu ēdienu.

Nedēļas nogalē tika apkopotas visas projekta ietvaros notikušās aktivitātes. Visu komandu dalībnieki saņēma sertifikātus par dalību projekta nodarbībās un piedalījās svinīgā skolas pasākumā, kas tika veltīts Skolotāju dienai.

Pēdējā projekta dienā visiem projekta dalībniekiem bija iespēja iepazīt  mūsu galvaspilsētu Rīgu. Ekskursija bija Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā.          Dzīve ir ļoti neprognozējama, tāpēc pimās palīdzības sniegšana ir ļoti aktuāla un praktiska tēma.

Informāciju sagatavoja
Daugavpils Saskaņas pamatskolas skolotāja
L.Kovalevska
T.:29713877