Ekskursija uz Daugavpils cietoksni (4.a klase)

Viens nо kultūrizglītībаs prоgrаmmаs „Lаtvijas skоlas sоma” uzdevumiem ir iespēja klātienē izzināt un iepazīt Latviju. Iniciatīva “Skolas soma” netiek atrauta no integrētā mācību procesa, un tas ir atbalsts apzināt starppriekšmetu saikni un daudzveidīgu sasniedzamo rezultātu. Tāpēc siltā un saulainā 29. septembra pēcpusdienā 4. klases izglītojamie devās mācību ekskursijā pa Daugavpils cietoksni, lai izpētītu, vērtētu un fotografētu savas dzimtās pilsētas kultūrvēsturiskos objektus (SR vizuālajā mākslā), iepazītu skaņu kā fizikālu parādību (SR dabaszinībās D.Li.2.), kā arī, izmantojot modernās tehnoloģijas, rakstītu īsziņas par gūtajiem iespaidiem Daugavpils cietoksnī (SR latviešu valodā un literatūrā VLM. 6.1.1.9.).

Ekskursijas laikā skolēniem bija iespēja atraktīvā veidā noklausīties stāstu par cietokšņa tapšanu, uzzināt interesantus faktus no cietokšņa vēstures.

Izrādās, tas ir unikāls 19. gadsimta valsts nozīmes arhitektūras un kultūrvēstures piemineklis, pēdējais uzbūvētais bastionu tipa cietoksnis pasaulē, kas saglabājies līdz mūsdienām gandrīz neizmainīts.

Ekskursija sākās Daugavpils cietokšņa informācijas centrā, kurš pēc gida stāstītā, esot bijis ūdenstornis. No trim akām pie Daugavas ar tvaika mašīnas palīdzību tika piepildīts rezervuārs, kurā ietilpa 3000 spaiņu ūdens. Šeit tika apskatīta ekspozīcija ar vēsturiskiem materiāliem, fotogrāfijas, maketi, dažādu laiku karavīru uniformas, ieroči.

Cietokšņa teritorijā atradās dažādas noliktavas. Vienā no tām glabājās šaujampulveris, kurš atradās speciālajās mucās. Telpa ierīkota tā, lai pasargātu pulveri no uguns un mitruma. To telpas par dzīvesvietu ir iemīļojuši sikspārņi. Ekskursijas laikā skolēni pašu spēkiem “uzcēla cietoksni”, tad to apšaudīja no lielgabala.

Cietoksnī atrodas arī mūsdienu vides objekts — „cietokšņa spoks”. Baltais zirgs simbolizē spēku un lepnumu, jo būvējot cietoksni, zirgi veica vissmagākos darbus.

Izglītojamo pārdomas par mācību ekskursiju:

Viktorija: „Ekskursija uz Daugavpils cietoksni man ļoti patika, jo bija jautri, interesanti un aizraujoši! Īpaši interesanti bija staigāt pa cietokšņa pazemēm.”

Maksims Sk.: „Man patika, kā gids stāstīja par cietoksni. Atmiņā palika pulvernoliktava. Es agrāk nezināju nostāstu par „Cietokšņa spoku.”

Ļiza: „Man patika cietoksnī, jo bija saulaina zelta rudens diena! Es uzzināju daudz jauna par to. Mūsu gids bija vislabākais!”

Maksims I.: „Daugavpils cietoksnī bija ļoti interesanti un jautri! Es pirmo reizi dzirdēju stāstu par vēsturiskajiem notikumiem.”

Deniss: „Man ļoti patika ekskursija cietoksnī! Īpaši priecājos, kad staigājām pa vecajiem cietokšņa pagrabiem. Zirga spoks mani patiešām pārsteidza!”

Vaļa: „Visa ekskursija bija brīnišķīga! Vēsturiskie objekti izraisīja manu interesi. Gida stāstījums paplašināja mūsu redzesloku.”

Vadims: „Bija jauka rudens diena un aizraujoša ekskursija. Man patika gids un viņa stāsts par Daugavpils cietokšņa vēsturi!”

Daniils: „Man vispār patīk dažādas ekskursijas! Šoreiz visinteresantāk bija šaut no gaisa lielgabala.”

Reinis: „Paldies „Latvijas skolas soma” par iespēju apmeklēt mūsu cietoksni ar gida pavadījumu! Ekskursija bija kolosāla!”

Arina: „Ekskursija uz cietoksni ierosināja mani mācīties vēsturi ar lielāku interesi. Paldies par pasākuma organizēšanu!”

Edgars: „Man patika mūsu cietoksnī! Ar klasesbiedriem es tur līdz šim neesmu bijis. Gids atbildēja uz visiem mūsu jautājumiem. Tas bija ļoti interesanti!”

Pāvels B.: „Visvairāk man patika gids, jo viņš bija jautrs. Ekskursijas laikā es uzzināju daudz jauna.”

Katrīna: “Ekskursija bija forša! Īpaši man patika apģērbs un veco laiku dažādas citas lietas”.

Mihails: “Visvairāk man patika apskatīt cietokšņa apkārtni caur mazajiem lodziņiem, iejusties to laiku karavīru lomā ”.