Erasmus+ projekta “Ziņa ir saņemta” dalībnieki 18.novembrī sveic Latviju 104.dzimšanas dienā

Daugavpils Valstspilsētas vidusskolas Erasmus+ projekta komanda 5 skolēnu un 2 skolotāju sastāvā no 13.-19.novembrim kopā ar Polijas, Portugāles, Itālijas un Turcijas pārstāvjiem piedalījās Eiropas Savienības Erasmus+ programmas pamatdarbības Nr.2 (KA2) stratēģisko skolu sadarbības partnerību projekta “Message is got” / “Ziņa ir saņemta” (Līguma Nr.2020-1-PL01-KA229-081850_3) noslēdzošajā mācīšanās/mācīšanas/mācību aktivitātē Itālijā, Folinjo, Liceo Classico Federico Frezzi – Beata Angela.

Folinjo ir sena Itālijas pilsēta Perudžas provincē Umbrijas austrumu daļā ar viduslaiku apbūvi pilsētas vecpilsētā. Aktivitāšu pirmā diena iesākās ar nelielu koncertu un procesiju, kurā, skanot bungām, piedalījās skolas direktore, Itālijas projekta koordinators un skolēni, tērpušies viduslaiku tērpos. Viduslaiku atmosfērā šajā pilsētā visvieglāk iejusties jūnijā vai septembrī, kad tur notiek viduslaiku zirgu sacensības „Giostra della Quintana”, kuru pirmsākumi meklējami jau 1613.gadā, bet modernajai versijai – 1946.gadā.

Šīs nedēļas laikā Latvijas un citu komandu pārstāvjiem bija iespēja stāstīt par savu valsti, pilsētu un skolu. 18.novembrī visi projekta dalībnieki sveica Latvijas valsti 104.dzimšanas dienā,  sākot dienu ar Latvijas valsts himnu. Projekta pārstāvji šajā dienā cienāja ar savas valsts tradicionālajiem gardumiem un izdejoja un mācījās katras valsts tautu dejas vai populārākās dejas.

Šo mācību aktivitāšu  ietvaros notika projekta tēmas produktu izstrāde, piemēram, skolēniem bija iespēja ierakstīt “podcastus” par svarīgu medijpratības jautājumu – drošība internetā un radio raidījumus īstā skolas radio studijā, kurā viņi intervēja citu valstu komandas pārstāvjus, darbojās pie pults, tādējādi apgūstot jaunas iemaņas. Mūsu skolēniem šādas darbošanās skolas radio studijā nav ikdiena. 

Protams, ka Itālijas kultūrvietas – Trinci laukums, Kvintana muzeja Folinjo pilsētā apskate, Asīzes baznīcas apmeklējums un Florences katedrāles ārējais greznums, Mikalendžalo skulptūra “Dāvids”, renesanses mākslas darbi un Stradivāri vijole Academia galerijā un ekskursija olīveļļas ražotnē, kura pieder kādai ģimenei nu jau sešās paaudzēs, bija tik interesanti un neierasti!

Kā atzīst projekta dalībnieki – Erasmus+ projektos ir jāpiedalās, jo tā ir neaprakstāma pieredze.

Dalībnieku iespaidi un atmiņas:  

Aleksejs: “Šī nedēļa deva daudz ko jaunu, un es ieguvu lielu pieredzi, iepazinu un sadraudzējos ar cilvēkiem no piecām valstīm. Katrs no šiem cilvēkiem bija savādāks un katrs man iedeva kādu mazu daļiņu no viņu unikalitātes, un es ceru, ka arī es esmu viņiem sniedzis gan savu, gan Latvijas daļiņu. Šī bija mana jau otrā Erasmus+ pieredze. Pirmajā reizē mana pieredze bija dzīvot ģimenē, un es varu droši teikt, ka pēc otrās reizes es ieguvu vairāk, jo mēs katru dienu strādājām, veidojām un kontaktējāmies jauktās grupās, un tādēļ bija iespēja ar katru sadarboties, iepazīties un saprast katru cilvēku un reakciju uz dažādiem uzdevumiem un notikumiem. Ja man jautātu, vai es ieteiktu piedalīties Erasmus+ projektos, es droši teiktu, ka, jā. Tā ir brīnišķīga pieredze, kura, manuprāt, ir jāpiedzīvo katram jaunietim, jo tā tik tiešām palīdz uzlabot daudzas prasmes un sadarbību. Es noteikti vēlētos vēlreiz piedalīties. Paldies liels skolotājām par šo brīnišķīgo pieredzi!”

Jānis: „Erasmus+ projekta “Message is got” ietvaros Foligno es esmu guvis daudz jaunas pieredzes un zināšanu. Pirmkārt, šis bija pirmais brauciens šajā projektā, kurā es devos un viss bija labi organizēts. Šajā projektā lielākais guvums, ir mana angļu valodas komunikācija ar citu valstu skolēniem. Arī par kultūra un vēsturi es uzzināju daudz ko jaunu. Komunicējot ar skolēniem, tika uzzināts ne tikai par itāļu tradīcijām, bet arī citu valstu tradīcijām, kā arī mēs parādījām latviešu dejas un pastāstījām par latviešu kultūru un tradīcijām. Nobeigumā es varu pateikt, ka Erasmus+ projekti ir vieni no labākajiem dzīves mirkļiem manā dzīvē,  jo es iegūstu pieredzi strādāt ar citu valstu skolēniem,  zināšanas par katras valsts kultūru, it īpaši uzņemošās valsts kultūru, es guvu daudz jaunu paziņu no citām valstīm, ar kuriem es turpināšu sazināties, un, protams, angļu valodas prasmju uzlabošanu.”

Angelina: „Erasmus+ projekti man jau ir kā viena daļa no manas dzīves. Es tajos piedalos jau kopš 8.klases un esmu bijusi vairākās valstīs. Šī nedēļa man bija noslēdzošā pieredze Erasmus+ projektā „Ziņa ir saņemta”. Šajā nedēļā es papildināju savas zināšanas par citu valstu kultūras tradīcijām un daudz ko citu. Katru nākamo reizi, kad tu brauc, tu jau brauc ar kaut kādām zināšanām par kādu valsti. Un tas tevi tā iedrošina, ka tu jūties ērtāk un vieglāk, arī saproti vairāk, kāpēc tā saka, dara, kustās u.c. Katru reizi kontaktēties paliek brīvāk un vieglāk. Pēc šīs nedēļas es uzzināju daudz vairāk par itāļu cilvēkiem, pagaršoju picu ar kartupeļiem, uzzināju, kāpēc itāļi neēd picas ar ananāsiem un vēl tik daudz dažādas informācijas. Kā arī mums deva iespēju paklausīties interesantās ekskursijas, piemēram, par Mitoloģisko būtni jeb Džino de Dominikis moderno mākslas darbu La Calamita Cosmica (Kosmiskais Magnēts), kas atrodas senajā Svētas Trīsvienības baznīcā, par olīveļļas pagatavošanu un nogaršot svaigu, šī gada olīveļļu, ieraudzīt īsto Dāvidu (Florencē) un apskatīt brīnišķīgu pilsētu Asīzi. Gribu pateikties par to, ka pusaudžiem tiek dota tāda iespēja – gūt tik daudz zināšanu, ceļot, attīstīt savu angļu valodu un atrast jaunus draugus.”

Elizabete: „Nedēļa paskrēja ļoti ātri. Tas bija tāpēc, ka tā bija piepildīta ar daudz notikumiem.  Tā kā Itālijā nebiju pirmo reizi, vienalga uzzināju daudz vairāk par itāļu kultūru. Apmeklētās vietas bija ļoti aizraujošas, tās bija vietas, uz kurām jau sen gribēju aizbraukt! Iespējams, ka nepaveicās ar laika apstākļiem, bet tas neapstādināja mūs iepazīt apkārtējo. Mēs ļoti atšķiramies no itāļiem, tāpēc kontaktēties ar viņiem bija ļoti aizraujoši, jo ir lietas, kuras es agrāk nemaz nezināju. Paldies visiem, kuri atbalstīja mūs! Paldies liels skolotājām par visa organizēšanu un pacietību!”

Mareks: „Es šāda veida braucienā piedalījos pirmo reizi, un tas bija ļoti interesanti. Īpašu grūtību braucienā man nebija, kaut arī piedalījos pirmo reizi, jo biju jau morāli visam gatavs. Neskatoties uz to, ka viss, ko mēs darījām, bija kaut kas jauns man, man nebija bail, jo blakus bija skolotāji un draugi, ar kuriem es jutos drošāk un zināju, ja man būs problēma, tad noteikti man palīdzēs. Pirmā diena pagāja ļoti lēni. Laikam tādēļ, ka bija daudz visādu notikumu un daudz laika pavadījām ceļā. Es jau no pirmajām minūtēm Itālijā biju pārsteigts par dabu un kalniem, kuri bija visapkārt. Visi skolēni bija ļoti atvērti un draudzīgi. Pirmajā dienā varbūt bija grūtības sazināties savā starpā, bet pēc tam jau pierodi, un viss ir labi. Vietas, kuras mēs apmeklējām, bija ļoti skaistas. Esmu sapratis, ka mēs ļoti atšķiramies no portugāļiem un itāļiem, un tāpēc bija interesanti komunicēt ar viņiem. Bija ļoti skumji atvadīties, jo visi skolēni un skolotāji šīs nedēļas laikā ļoti sadraudzējās. Dalība Erasmus+ ir kā eksperiments un jauns izaicinājums man. Tas bija lieliski, jo uzzināju par dažādu  valstu kultūru, pilnveidoju angļu valodas prasmes un ieguvu daudz draugu no citām valstīm. Paldies par šādu lielisku iespēju un par šo neaizmirstamo nedēļu!”

Erasmus+ projektu “Ziņa ir saņemta” / “MESSAGE IS GOT” (Līguma Nr.2020-1-PL01-KA229-081850_3)līdzfinansē Eiropas Savienības Erasmus+ programma. Šī publikācija (paziņojums) atspoguļo vienīgi autoru uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

    Informāciju apkopoja:
    Daugavpils Valstspilsētas vidusskolas skolotāja
    Aiva Ozoliņa

    Foto no projekta dalībnieku resursiem