Karlsons

19.oktobrī Daugavpils Valstspilsētas vidusskolas 1. – 4. klašu skolēni un viņu skolotāji Daugavpils Kultūras pilī noskatījās vienu no populārākajām Latvijas Leļļu teātra bērnu izrādēm “Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta”. Kamēr Latvijas Leļļu teātra telpās notiek remontdarbi, mākslinieki viesojas Latvijas pilsētās, arī Daugavpilī. 

Piedzīvojumiem bagātais izrādes sižets lika ikvienam: gan lielajam, gan mazajam skatītājam, aizdomāties par svarīgākajām vērtībām  – ģimeni, tuviniekiem, draugiem, atbildību, mīlestību un atbalstu, – kas atrodas tuvu līdzās bērnišķīgajām blēņām un nedarbiem.

Pirms došanās uz teātri skolēni iepazinās ar teātra būtību: kādas profesijas ir teātrī, kā darbojas teātris, kā jāuzvedas teātrī. Latviešu valodas stundās skolēni strādāja ar leksiku, kura ir saistīta ar tēmu “teātris”, ka arī lasīja Astridas Lindgrēnas grāmatas “Karlsons, kas dzīvo uz jumta” fragmentus. Raksturojot galvenos varoņus un analizējot to rīcību, skolēni atzinās, ka gribētu draudzēties gan ar Brālīti, gan ar Karlsonu. Fināla dziesmas kopīgā dziedāšana pārliecināja gan skatītājus, gan aktierus, ka tikšanās ar teātra mākslu sagādāja prieku visiem.

Pēc izrādes skolēni dalījās iespaidos, salīdzinot izlasītos grāmatas fragmentus, ieraudzīto uz skatuves un animācijas filmas sižetu. Jaunāko klašu skolēnus īpaši apbūra izrādes mūzika, dejas un specefekti, kā arī spilgtais mājkalpotājas Bokas jaunkundzes tēls. Vizuālās mākslas stundās skolēni zīmēja savus mīļākos izrādes varoņus. Tika organizēta skolēnu radošo darbu izstāde, kā arī jaunie mākslinieki tika apbalvoti ar pārsteiguma balviņām.

Skolēnu atsauksmes pēc izrādes

Man patika skaisti un maģiski specefekti.

Es kā Brālītis sapņoju par mazo sunīti. Priecājos, ka viņa sapnis piepildījās.

Pirmo reizi biju teātrī, tas ir apbrīnojami.

Patika Karlsona blēņas, kaut viņš ir jautrs un pozitīvs, līdzīgs manam draugam.

Brālītim bija mīloša ģimene, bet nevienam nebija laika rotaļāties ar viņu. Brālītis skuma un sapņoja par īstu draugu. Par laimi parādījās Karlsons ar jautriem nedarbiem. Tas bija īsts draugs, kurš izdzina zagļus un izglāba  no auklītes.

Sen neapmeklēju teātri un kinoteātri, bija aizraujoši. Patika visi aktieri, dekorācijas un mūzika.

Īpaši patika spoki, kuri baidīja zagļus. Karlsons prot ne tikai blēņoties, bet arī darīt labus darbus.

Izrādē bija daudz pārsteigumu, bet visvairāk patika Karlsons un Bokas jaunkundze.

Izrāde mums māca nemelot un klausīt savus vecākus.

Informāciju sagatavoja direktora vietniece N.Mihailova