Lāčplēša dienai veltīta koncertlekcija

Š.g. 2.novembrī mēs, 10. un 11.klašu skolēni, apmeklējām programmas „Latvijas skolas soma” organizēto pasākumu – koncertlekciju par godu Lāčplēša dienai, kas notika Vienības nama Koncertzālē. Koncertu vadīja dziedātāja Rūta Dūduma-Ķirse un komponists Jānis Ķirsis. Uz lielā ekrāna tika rādīti videoklipi un attēli, kurus pavadīja dzīvā dziedāšana un mūzika.

Koncerts bija izzinošs – mums stāstīja par Latvijas neatkarības gūšanu un par iemesliem, kāpēc sāka svinēt Lāčplēša dienu. Lāčplēša dienas nosaukumu šis datums ieguvis par godu latviešu tautas mitoloģiskajam varonim Lāčplēsim – ar lāča ausīm un lāča spēku apveltītais stiprinieks kļuvis par simbolu varonībai un valsts mīlestībai.

Koncertlekcijā  izskanēja  fragmenti no Zigmāra Liepiņa rokoperas “Lāčplēsis”, mūzika no kinofilmām “Rīgas sargi”, “Baiga vasara”, “Nameja gredzens”, “Vella kalpi” un “Pūt, vējiņi”, kā arī latviešu komponistu radītā patriotiskā mūzika.

Pēc pasākuma skolēni dalījās savos iespaidos par koncertlekciju:

“Es uzzināju daudz jaunu faktu par Latvijas vēsturi, kā arī iepazinos ar Lāčplēša dienas vēsturi. Rūtai Dūduma-Ķirsai ir ļoti skaista balss. Dziesmām bija dažādas noskaņas, bija gan skumji, gan priecīgi. Koncerts man likās iedvesmojošs un enerģisks!” (Darina Semjonova, 11.klase)

“Esmu ļoti priecīga, ka man un maniem klasesbiedriem bija iespēja apmeklēt tik brīnišķīgu koncertu. Man ļoti patika dziedātājas balss, neko skaistāku neesmu dzirdējusi. Gribu pateikties programmai “Latvijas skolas soma” par tik lielisku iespēju. Koncerts atstāja ļoti siltu un mājīgu sajūtu, un tu saproti – tā ir mana tēvzeme.” (Milana Čerņecova, 11.b klase)

„Mums patika, ka pasākuma vadītāji parādīja, ka uz Latvijas vēsturi var paskatīties no citas, radošas un muzikālas puses. Pēc koncertlekcijas mūsu klasesbiedri cits ar citu dalījās ar pozitīvu viedokli, vairāki jaunieši pateica, ka labprāt apmeklētu šo pasākumu vēlreiz!” (10.c klases skolēni)

Informācija sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas
10. un 11. klašu skolēni