“Izdzīvošanas dzīves skola” tiekas ar ugunsdzēsējiem

Š.g. 3.decembrī Daugavpils pilsētas Valsts ugunsdzēsības un drošības dienesta (VUGD) Daugavpils daļā vairāku skolu jaunieši piedalījās nodarbībā par ugunsdrošību. Šī nodarbība notika biedrības “Solis izaugsmē” projekta jauniešiem par drošības jautājumiem ietvaros, un tā bija šī projekta priekšpēdējā nodarbībā.

Nodarbības laikā jaunieši iepazinās ar VUGD funkciju, jomām, kurās strādā, tostarp arī preventīvi. Jaunieši iepazinās ar tehniku, ekipējumu, izmēģināja “uz sevis” pilnu formas komplektāciju cīņai ar liesmām. Protams, bija arī jautājumi, uz kuriem ugunsdzēsēji labprāt arī atbildēja, piemēram, par kuriozāko atgadījumu, dzīvnieku glābšanu u.tml..

Interesantākā nodarbību daļa, protams, bija praktiskā darbošanās: katram dalībniekam bija iespēja iepazīties ar dažādiem ugunsdzēšamajiem aparātiem un tos izmēģināt. Kā paskaidroja VUGD darbinieki, tas jādara, lai novērstu kļūdas, apjukumu, kad reālajā dzīvē reiz var nākties to darīt –  pielietot ugunsdzēšamo aparātu. Darbinieki šo nepieciešamu pamatoja ar to, ka ļoti bieži nelaimes brīdī cilvēki apjūk, aizmirst par aparātu plombām, strūklas virzienu, neaprēķina pielietojamo spēku un laiku. Līdz ar to jauniešiem bija iespēja vingrināties un dzēst “sarežģītu degošo objektu” – gāzes liesmu.

Tā projekts pamazām virzās noslēgumam, bet jebkurā gadījumā arī beigas ir kā jauna sākums! Ceram, ka jauniešiem projekts bija vērtīga praktiskā pieredze un labi pavadīts laiks kopā!

Projektu izdodas īstenot kā ieplānots – klātienes nodarbībās, neformālā gaisotnē un, sadarbojoties ar drošības jomas ekspertiem, veicināt jauniešu dziļāku izpratni par drošības jautājumiem, rīcību neordinārās situācijās.

Šo jaunatnes iniciatīvas projektu pilnībā finansē Eiropas Sociālā fonda projekts Nr.8.3.4.0/16/I/001 “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai” (PuMPuRS).

Informāciju sagatavoja
biedrības “Solis izaugsmē”
projekta koordinatore
E.Balode