Turpinās pieteikšanās 2022./2023. mācību gada valsts pārbaudes darbiem

Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā līdz 15. decembrim turpinās pieteikšanās 2022./2023. mācību gada valsts pārbaudes darbiem.

Šajā mācību gadā ir mainījusies kārtība, kā skolēni piesakās noslēguma pārbaudījumiem. Līdz šim esošā kārtība noteica, ka pieteikšanos un reģistrēšanos eksāmeniem pamataizglītības un vidējās izglītības posmā veic tikai izglītības iestāde. Šobrīd eksāmeniem par pamatizglītības ieguvi, pamatojoties uz skolēna vai viņu pārstāvju iesniegumiem, informācijas sistēmā piesaka izglītības iestāde. Skolēni, kuri apgūst vidējo izglītību, informācijas sistēmā atzīmē vispārējās vidējās izglītības eksāmenus (arī mācību satura apguves līmeni), kurus šajā mācību gadā kārtos.

  • Valsts pārbaudes darbiem informācijas sistēmā var pieteikties līdz 2022. gada 15. decembrim.
  • Diagnosticējošiem darbiem 3., 6. un 9. klasēm izglītības iestādes savus skolēnus varēs pieteikt otrā semestra sākumā.

Detalizētākas instrukcijas  par pieteikšanos valsts pārbaudes darbiem atrodamas Valsts izglītības satura centra Lietotāja atbalsta dienesta tīmekļvietnē sadaļā “Pamācības”.

Lai iegūtu vispārējo pamatizglītību, skolēniem jānokārto pārbaudījums

  • latviešu valodā,
  • matemātikā,
  • viena svešvalodā pēc skolēna izvēles (angļu, vācu vai franču).

Plānots, ka šī mācību gada noslēgumā 9. klases skolēniem būs iespēja kārtot arī starpdisciplināro pārbaudījumu, kurā ietverts sociālās un pilsoniskās, dabaszinātņu un tehnoloģiju mācību jomu saturs. Šāds VPD skolēniem būs jākārto pirmo reizi un tas tiks organizēts kā diagnosticējošais darbs. Starpdisciplinārā pārbaudes darba norise plānota aprīļa beigās, tā vērtējums neietekmēs skolēna semestra vai gada vērtējumu, dalību šajā pārbaudījumā nosaka izglītības iestāde. 

Lai iegūtu vispārējo vidējo izglītību, skolēniem jānokārto pārbaudījums  

  • latviešu valodā (vismaz optimālajā līmenī),
  • svešvalodā (angļu, vācu vai franču) pēc skolēna izvēles vismaz optimālajā līmenī),
  • matemātikā (vismaz optimālajā līmenī),
  • vismaz divi eksāmeni augstākajā mācību satura apguves līmenī, tie drīkst būt iepriekš minētie (latviešu valoda, svešvaloda, matemātika) vai citos mācību kursos.

Valsts pārbaudes darbi vidējās profesionālās izglītības iegūšanai atbilstoši jaunajam standartam notiek tajās pašās dienās, kad vispārējās vidējās izglītības iestādēs.  Obligātie valsts pārbaudes darbi (latviešu valoda, svešvaloda, matemātika) tiem profesionālās izglītības iestāžu 4. kursa audzēkņiem, kuri šogad iegūs profesionālo izglītību un vēl nav nokārtojuši VPD, notiks 2023. gada martā.

Personām, kas jau ir ieguvušas vidējo izglītību, bet vēlas kārtot centralizētos eksāmenus, saskaņā ar 2022.gada 5.jūlija Ministru kabineta noteikumu Nr.398 “Noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību” 34.punktu ir iespēja pieteikties 2022./2023.mācību gada centralizēto eksāmenu kārtošanai Latvijas Universitātē (https://www.lu.lv/gribustudet/skoleniem/centralizetie-eksameni/).

Persona, kura ir ieguvusi atestātu par vispārējo vidējo izglītību vai diplomu par profesionālo vidējo izglītību, lai kārtotu centralizēto eksāmenu, iesniegumu augstskolā iesniedz ne vēlāk kā 15.decembrī. Eksāmenu norise augstskolās tiek organizēta vienlaicīgi ar eksāmenu norisi skolās pēc vienotas pārbaudījumu norises kārtības. Minētā iespēja ir maksas pakalpojums saskaņā ar attiecīgās augstskolas noteiktu cenrādi. Sīkāka informācija ir pieejama attiecīgās augstskolas pirmsstudiju centrā vai mājaslapā.

2022./2023.mācību gadā paredzēto valsts pārbaudes darbu saraksts un to norises laiku projekts, kā arī Valsts izglītības satura centra piedāvāto diagnosticējošo darbu saraksts.

Šajā mācību gadā pirmo reizi arī eksāmenu sertifikāti būs pieejami elektroniskā formātā. Tie būs pieejami Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā.

  • Sertifikāti par pamatizglītību tiks izsniegti 2023. gada 21. jūnijā.
  • Sertifikāti par vispārējo vidējo izglītību tiks izsniegti 2023. gada 11. jūlijā.

Skolēniem, kuri centralizētos eksāmenus kārtos papildu termiņā, sertifikāti par vispārējo vidējo izglītību būs pieejami 2023. gada 17. jūlijā. Par katru VPD tiks sagatavots atsevišķs sertifikāts. Tajā tiks norādīts vērtējumu procentos.

Informācija par centralizētajiem eksāmeniem un diagnosticējošajiem darbiem pieejama šeit.

*Valsts pārbaudījumu informācijas sistēma ir valsts informācijas sistēma, kurā ieraksta ziņas par valsts pārbaudījumiem vispārējās izglītības programmās, tai skaitā ziņas par svešvalodas centralizētajiem eksāmeniem, kuri aizstāti ar starptautiskas testēšanas institūcijas pārbaudījumiem svešvalodā, ziņas par valsts pārbaudījumiem profesionālās izglītības programmās. Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas pārzinis ir Izglītības un zinātnes ministrija.

Vairāk informācijas:
Valsts izglītības satura centrs
Vaļņu iela 2
Rīga, LV-1050
Tālrunis: 67216500
E-pasts: prese@visc.gov.lv