11. janvāris – Starptautiskā Paldies diena

Starptautiskajā Paldies dienā, kas tiek atzīmēta 11. janvārī, ir iespēja atcerēties pateicības vārda patieso nozīmi un izpausmi. Katru dienu ikviens no mums atkārtoti izrunā pateicības vārdu, vienlaikus nedomājot par tā nozīmi. Taču neaizmirstiet, ka tai piemīt maģiskas īpašības: palīdz cilvēkiem iepriecināt vienam otru, paust uzmanību un dāvāt labas emocijas.

Arī šogad izglītības psihologi savās izglītības iestādēs ierosināja aktualizēt PALDIES vārda nozīmi un atzīmēt Paldies dienu, organizējot dažādas aktivitātes. Šajā dienā pilsētas skolās skolēni dažādos veidos izteica pateicības vārdus sev nozīmīgiem cilvēkiem, veidojot video, plakātus, kartiņas, sirsniņas ar pateicības vārdiem. Skolās bija sagatavotas lapas ar pateicības vārdiem, kurus varēja paņemt un iedot tam, kam bija vēlēšanās pateikties. Bija iespēja uzzināt paldies vārdu dažādās valodās, uzrakstīt to, izkrāsot un iemācīties.

Psihologi ir pārliecināti, ka pateicības izpausmes var dot siltumu un mieru. Pats galvenais, tie ir jāizrunā no sirds. Nav brīnums, ka kopš seniem laikiem pastāv gudrs uzskats – nesaki paldies, ja esi dusmīgs.  Dāviniet viens otram šos vārdus no sirds ne tikai 11. janvārī, bet katru dienu. Neierobežojiet šī burvju vārda lietošanu! Ļaujiet dabiskajam cieņas žestam pret apkārtējiem cilvēkiem kļūt par jūsu ieradumu visas dzīves garumā! Tas palīdzēs padarīt pasauli skaistāku un dzīvi laimīgāku.

“PALDIES ir vienīgā valūta pasaulē, kas nav vēl mainījusi kursu.”
(Jānis Jaunsudrabiņš)

Informāciju sagatavoja
Daugavpils pilsētas izglītības psihologu MA vadītāja
Tatjana Laizāne