Izglītībā nav šķēršļu, pateicoties digitālajām tehnoloģijām

Laikā no š.g. 13. līdz 16.februārim Daugavpils Zinātņu vidusskolas komandas pārstāves Nadežda Dzalbe un Jacinta Ivbule devās mobilitātē uz Ziemeļmaķedoniju Erasmus+ programmas 2.pamatdarbības skolu stratēģisko partnerību projekta Nr.2022-1-TR01-KA210-SCH-000082237 “Izglītībā nav šķēršļu, pateicoties digitālajām tehnoloģijām” ietvaros. Projektā piedalās Latvija, Ziemeļmaķedonija, Spānija un Turcija. 

Mobilitātes mērķis bija organizatorisko jautājumu risināšana un pārējo projekta mobilitāšu plānošana. Tika apspriests projekta gala produkts un ceļš, kā to sasniegt. Projekta mērķis ir digitālo prasmju attīstīšana gan skolotājiem, gan skolēniem, kas rezultātā uzlabos skolēnu sniegumu un palīdzēs sasniegt mērķus.

13.februāris tika pavadīts ceļā un saulainā pievakarē ieradāmies Ziemeļmaķedonijas galvaspilsētā Skopjē, ko no visām pusēm ieskauj Balkānu kalnu grēdas. Skopje sagaidīja mūs ar pavasarīgu laiku, spilgtu sauli un sniegotām kalnu virsotnēm. Divas nākamās dienas tika veltītas tālākajai projekta darbības organizācijai un katras valsts tradīciju iepazīšanai. Katra dalībvalsts prezentēja savu skolu un izklāstīja, kādā veidā ievieš un popularizē digitalizāciju savā mācību iestādē, kā arī pastāstīja, kāds ir digitālo rīku klāsts un apjoms. Projekta dalībnieki iepazīstināja viens otru ar saviem nacionālajiem ēdieniem. Mēs saviem kolēģiem piedāvājām “izkost” Latvijas valsts kontūru no klasiskās rudzu maizes. Šī aktivitāte bija ne tikai jautra, bet arī garšīga. Tāpat uzkodām latviešu sieru, speķa pīrādziņus un “gotiņu”. Spānijas partneri mūs cienāja ar klasisko spāņu olīveļļas maizi un aitas piena sieru, Turcija atveda tradicionālo saldumu lukumu, bet Maķedonija piedāvāja siera un gaļas ēdienus, kas raksturīgi tieši viņiem. Tikšanās laikā tika nolemts, ka nākamā mobilitāte notiks Spānijā, kurp četri skolotāji dosies dalīties pieredzē un iegūt jaunas idejas un iedvesmas mācību procesa digitalizācijai. Pēc tam novembrī gaidīsim skolotāju un skolēnu delegācijas (pa 13 cilvēkiem) Latvijā. Projekta noslēdzošā mobilitāte norisināsies 2024.gadā Turcijā ar rezultātu apkopošanu un izveidoto materiālu prezentāciju. Mobilitātes laikā bija iespēja apmeklēt arī populārākos tūristu apskates objektus Skopjē – Millenium krustu, kas redzams kalna virsotnē no jebkura pilsētas punkta, un kanjonu “Matka” ar Eiropā dziļāko alu. 16.februārī, saņēmušas sertifikātus par piedalīšanos un jaunu emociju un iedvesmas pilnas, devāmies mājup, ierodoties Daugavpilī agrā un sniegotā 17.februāra rītā.

Daugavpils Zinātņu vidusskolas Erasmus+ programmas 2.pamatdarbības skolu stratēģisko partnerību  projektu Nr.2022-1-TR01-KA210-SCH-000082237 “Izglītībā nav šķēršļu, pateicoties digitālajām tehnoloģijām” līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas
projekta dalībnieces
Jacinta Ivbule, Nadežda Dzalbe