Latviešu šausmu stāsti ar astotklasnieku acīm

Šī gada 6. februārī mums, Daugavpils Zinātņu vidusskolas 8. klašu skolēniem, pateicoties programmai “Latvijas skolas soma”, bija lieliska iespēja apmeklēt Daugavpils teātri un noskatīties izrādi “Latviešu šausmu stāsti”. Spriežot pēc vienaudžu teiktā, daudzi teātri apmeklēja pirmo reizi.

Mēs noskatījāmies piecus savā starpā nesaistītus spokainos stāstus; notikumi norisinājās Latvijā dažādos laika posmos – gan mūsdienās, gan pēc kara. Katrā stāstā mēs satikāmies gan ar pārdabiskām būtnēm, piemēram, raganām, gan ar mirušajiem cilvēkiem, gan ar dīvainiem, mazliet baisīgiem cilvēkiem.

Šī mistiskā drāma likās aizraujoša gan mums, pusaudžiem, gan pieaugušajiem. Gribētos izcelt aktieru spēli, kuri spēja ar mīmiku un balss intonāciju parādīt dažādas emocijas un visspilgtāk – bailes un šausmas. Daudziem skatītajiem bija sajūta, ka viņi arī ir katra stāsta dalībnieki.

Bez šaubām, liela nozīme izrādē bija muzikālajam pavadījumam un gaismai. Mūzika ļāva labāk iejusties situācijā, bet gaisma radīja stāstu noskaņojumu.

Izrāde nebija tikai spoku stāsti, tā bija arī pamācoša. Bija iespēja vērot daudz vēsturisku notikumu, piemēram, raganu dedzināšanu uz sārta vai senā veļu laika tradīcijas un rituālus.

Izrāde parādīja robežu starp dzīvi un nāvi, stāstīja par cilvēku savstarpējām attiecībām, jūtām un atmiņām. Kā arī svarīga atziņa ir, ka ne visas pārdabiskās būtnes ir ļaunas. Jābaidās no dzīviem, nevis no mirušajiem. Paldies programmai “Latvijas skolas soma” par iespēju apmeklēt Daugavpils teātri un gūt jaunu pieredzi!

Latvijas skolas soma logotips

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas
8.f klases skolnieks
Andrejs Belouss