Šķirošanas nezināmais stāsts

1.februārī Daugavpils Saskaņas pamatskolas Ekopadome aicināja uz diskusiju-semināru “Šķirošanas nezināmais stāsts, kāpēc šķirot ir labi dabai sabiedrībai un maciņam”.

Semināra viesi – Daugavpils Komunālās saimniecības pārvaldes vides inženieris Kaspars Laizāns, pētniece un projektu vadītāja biedrībā “Zaļā brīvība” Inga Belousa, pedagogi, skolēnu vecāki un skolēni.

Ekopadomes dalībnieki iepazīstināja klātesošos viesus un vecākus ar Ekoskolas programmu, kas ir viena no vides izglītības programmām. Programmas pamatā ir vienkāršas, brīvi piemērojamas un efektīvas vides pārvaldes sistēmas izveide skolā, kas veicina izpratni par vidi, saistot to ar visām mācību jomām. Par mērķiem, kas popularizē patēriņa un dzīvesveida izvēles, kas samazinātu atkritumu daudzumu pēc mums katra. Par Ekoskolas tēmām, to izvēli ik  gadu, par skolas vides novērtējumu un Ekoskolas tēmu integrāciju mācību procesā.

Daugavpils Komunālās saimniecības pārvaldes vides inženieris Kaspars Laizāns detalizēti izskaidroja un atbildēja uz diskusijas dalībnieku jautājumiem par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas kārtību Daugavpils pilsētā, par atkritumu šķirošanu, par to, kā tiek organizēta  atkritumu nogādāšana poligonā, kādi plāni ir tuvākajam laika periodam. Cik pilsētas iedzīvotāji maksā par šķirotiem un cik par nešķirotiem atkritumiem! Cik atbildīgiem  mums jābūt, lai pasaule būtu tīrāka!

Pētniece un projektu vadītāja Inga Belousa vēstīja: kā organizēt patēriņu mājsaimniecībā, lai būtu mazāka ietekme uz dabu un maciņu; kāda ir mūsu attieksme pret atkritumu šķirošanu un mazināšanu mājsaimniecībā; kādi ir atkritumu veidi, kā tiek šķiroti atkritumi Latvijā. Īpaši lektore pievērsa uzmanītu pārtikas atkritumu šķirošanai un mazināšanai.

No 2024.gada bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošana būs obligāta – kā gatavojamies Daugavpilī, kā pašvaldība un AADSO plāno izglītot iedzīvotājus?

Nodarbība bija gan izzinoša, gan motivējoša kā vecākiem, tā skolēniem un pedagogiem.

Informāciju sagatavoja:
Lolita Ratkeviča,
Daugavpils Saskaņas pamatskolas bibliotekāre