Āra nodarbību pamats – ķermeņa, prāta un dabas savienojums

No 12. līdz 18.martam Daugavpils Valstspilsētas vidusskolas vēstures skolotāja Renata Repina un sporta un veselības skolotāja Regīna Aņisjko piedalījās Erasmus+ KA101 projekta „Kompetents skolotājs – skolas attīstības pamats II” (“Competent teacher – the foundation for school development II”) projektā Spānijā, Alikante, apgūstot programmu “Body-mind-nature connection: well-being for a fully awareness and healthy lifestyle. Outdoor and environmental”.

Projekta mērķis bija parādīt kursu dalībniekiem, kā iepazīt sava ķermeņa, prāta un dabas savienojumu caur dažādām fiziskajām un intelektuālajām aktivitātēm. Erasmus+ projekta ietvaros esam veikuši ļoti garu ceļojumu pie sevis atklāšanas, katru dienu noejot apmēram10 kilometrus, apskatot skaistākās vietas Alikantē.

Programmā tika iekļautas mācību ekskursijas ar gidu, kuru laikā apskatījām Alikantes Santa Barbara kalnu, izstaigājām pilsētas svarīgākās un skaistākās ielas. Mācību programma nodrošināja arheoloģijas muzeja apmeklējumu, kur varēja novērot visus arheoloģiskās izpētes slāņus, sākot no cilvēces pirmsākumiem līdz Romas impērijai. Eksponātu daudzveidība un bagātīgais klāsts bija pārsteidzošs un  iedvesmojošs.  

Visas nedēļas garumā bija vairāki izaicinājumi – sākot no elpošanas vingrinājumiem kalnos, spēles ar bumbiņām, prāta spēles “Jugaad challenge”, kā arī lielākais izaicinājums – ikdienas pastaiga 10 kilometru garumā. Pirms šo izaicinājumu pieņemšanas mums bija teorijas nodarbība “Kā sasaistīt ķermeni un prātu (Teorija un prakses vingrinājumi)”, bija ļoti svarīgi strādāt ar savu ķermeni, līdzsvaru un savienot to visu ar savu prātu. Daži vingrinājumi bija neizpildāmi, tie skaidri demonstrēja, kādas “spēlītes” var izspēlēt cilvēka prāts.

Visa kursa pievienotā vērtība – iegūtas pozitīvas emocijas un iespēja izbaudīt Spānijas dabas skaistumu. Pēc visiem izaicinājumiem saprotam, ka vienmēr ir jādomā par savu ķermeni, pozu, muguru un pleciem, kā arī noteikti ir jābūt relaksācijai. Iegūtās zināšanas mums palīdzēs visos mācību priekšmetos, integrējot tos, vadot praktiskās nodarbības. Pielietosim gūto pieredzi, veidojot āra nodarbības, kas ir balstītas ar sava ķermeņa-prāta-dabas savienojumu apkārtējā vidē.  Noslēgumā tika saņemts sertifikāts par dalību apmācības programmā. Iegūtās zināšanas būs aprobētas mācību procesā, kā arī izplatītas skolas metodiskajos pasākumos un Daugavpils pilsētas metodiskajās apvienībās.

Daugavpils Valstspilsētas vidusskolas projektu (Nr.2022-1-LV01-KA121-SCH-000057748) „Kompetents skolotājs – skolas attīstības pamats II”  (“Competent teacher – the foundation for school development II”) līdzfinansē Eiropas Savienības Erasmus+ programma un administrē Valsts izglītības attīstības aģentūra. Plašāku informāciju par Erasmus+ programmu var saņemt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā: http://www.viaa.gov.lv.

Šī publikācija (paziņojums) atspoguļo vienīgi autoru uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Valstspilsētas vidusskolas
sporta un veselības skolotāja Regīna Aņisjko,
vēstures skolotāja Renata Repina