J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas Erasmus+ projekta mācību mobilitāte Portugālē, Lisabonā

Erasmus+ projekta “Interaktīvais un iekļaujošais kultūras mantojums”, kura partnerību koordinē J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija, pirmā mācību mobilitāte norisinājās no 3. līdz 10.martam projekta nosaukumam atbilstošā vietā, ar greznu kultūras mantojumu bagātajā Portugāles galvaspilsētā Lisabonā.

J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas septiņiem skolēniem no 9.b un 11.klases bija nedēļa, lai padziļinātu savas zināšanas par sociālo iekļaušanu, citu valstu kultūras mantojumu un uzlabotu savas komunikācijas un sadarbības prasmes. Mācību mobilitātē kopumā piedalījās 33 dalībnieki no projekta partnervalstīm –  Igaunijas, Latvijas, Spānijas, Ungārijas – un apmēram 30 skolēni no uzņemošās valsts.

Viesojāmies Real Collegio de Portugal privātajā skolā, kurā mācās bērni no pirmsskolas līdz vidusskolai. Skola nav liela izglītojamo skaita ziņā, tajā ir apmēram 400 skolēni, bet skolai ir vairākas ēkas, spēļu laukums un pat mini zoodārzs, kurā mīt truši, vistas, gailis, cūka, zosis. Interesanti, ka skolas pirmsskola atrodas vēsturiskajā ēkā, kas kādreiz bijusi pils. Projekta skolēni piedalījās nodarbībās par iekļaušanu, lai izjustu, kā ir, ja esi cilvēks ar īpašām vajadzībām, kurš ceļo vai pilda savus ikdienas pienākumus. Starptautiskajā sieviešu dienā partnerskolas skolēni bija sagatavojuši prezentācijas un īsus priekšnesumus par nozīmīgām sievietēm Portugāles kultūrā. Viens no svarīgākajiem projekta uzdevumiem bija izmēģināt portugāļu skolēnu vietnē ActionBound izveidotās interaktīvās spēles par Lisabonas kultūrvēsturisko mantojumu, kuras nākotnē izmantos arī citi tūristi un pilsētas viesi. Apmeklējot interaktīvu zemestrīces muzeju, varējām gandrīz reāli izjust Lisabonas 1755.gada 9 baļļu zemestrīci un tai sekojošo ugunsgrēku, un cunami viļņus gandrīz 5 m augstumā. Braucot ar Hippotrip autobusu, uzzinājām, ka šāda veida autobusi var braukt gan pa sauszemi, gan peldēt pa jūru. No iespaidīgākajām vietām apmeklējām Jeronimos klosteri, Belem torni, Lift Santa Justa, vēsturisko vecpilsētu, jauno pilsētu, lielāko Okeonāriju Eiropā un Sintras Nacionālo pili. Vakaros projekta dalībnieki tīklojās pie vakariņu galda, bet pēc vakariņām skolēni tikās neformālā gaisotnē, jo visi dzīvoja vienā viesnīcā.

Par šo mobilitāti bija īpašs prieks, jo trīs gadu laikā neesam piedalījušies braucienos uz ārzemēm kopā ar skolēniem, bija liels gandarījums, ka, pateicoties mums, projektu koordinējošai skolai, tik daudzi dalībnieki varēja atbraukt no dažādām Eiropas vietām, satikties klātienē, darboties pie projekta uzdevumiem, mācīties vienam no otra un iepazīt citas kultūras. Mobilitātes galvenie mērķi tika pilnībā sasniegti, skolēnos raisījās pārdomas par iekļaušanu, viņi kļuva atvērtāki, iejūtīgāki un zinātkārāki.

Paldies Erasmus+ programmai par fantastisku iespēju un tik nozīmīgu pievienoto vērtību katra projekta dalībnieka profesionālajā un privātajā dzīvē.

Video saite: https://youtu.be/FA264SXc_60

Informāciju sagatavoja:
J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas
projekta koordinatore
Anna Beļska