Kopā ar klasi, draugiem vai ģimeni Lūznavas muižā var izzināt tiltu būvēšanu un iepazīt inženiera Staņislava Kerbedza stāstu

Uzzināt, kā top tilti, pašiem iejusties tiltu būvnieku lomā, izzināt dzelzceļa tiltu inženiera Staņislava Kerbedza stāstu un papildināt zināšanas inženierzinībās – tas viss kā kopīgs izzinošs piedzīvojums klasei, kopā ar ģimeni vai draugiem iespējams Lūznavas muižas interaktīvajā ekspozīcijā.

2021. gada noslēgumā Lūznavas muižā tika atklāta jauna un interaktīva pastāvīga ekspozīcija “Kerbedzs: sekojot inženiertehniskajām idejām”. Izstādes iedvesma ir 19.gadsimta inženierbūvju projektētājs Staņislavs Kerbedzs (1810–1899), kura ģimenei savulaik piederēja Lūznavas muiža. Interaktīvā izstāde izvietota muižas cokolstāva trīs telpās un piedāvā vairākas izzinošas aktivitātes dažāda vecuma apmeklētājiem:

  • Slavas zālē var iepazīties ar inženiera Staņislava Kerbedza sasniegumiem, sekojot viņa profesionālajām gaitām cauri gadu desmitiem mirkļos, kad saņemti apbalvojumi, bet interaktīvajā ekrānā var ceļot pa Eiropas karti un iepazīt Kerbedza inženiertehniskās būves;
  • Hologrammas telpa ir vieta, kur 360 grādu ainavā var redzēt dažādus objektus un tēlus, kas saistīti ar Lūznavu un inženierbūvēm;
  • Klases telpā, gluži kā neparastā fizikas vai vēstures mācību stundā, apmeklētāji var iepazīties gan ar tiltu, tuneļu un dzelzceļa būvēšanas aizsākumiem, gan ar fizikas likumiem, kas ietekmē būvniecību, gan ar grūtībām, ko nācās pārvarēt inženieriem. Klases telpā ikviens interesents arī aicināts pārbaudīt savu atjautību inženiertehniskajās jomās, kā arī prasmes tiltu un citu konstrukciju veidošanā.

Ekspozīciju kā inženierzinību stundu jaunā izglītības satura apguvē īpaši labi var izmantot 7.klašu audzēkņi. Speciāli veidotajā interaktīvajā klases telpā skolēni varēs uzzināt atbildes uz jautājumiem par to, kādēļ ir vajadzīgi tilti, ko tilts dara, kādas ir tilta funkcijas, kādi ir tiltu veidi, no kā sastāv tilti un daudziem citiem jautājumiem.

Iepazīties ar ekspozīciju var gan pastāvīgi individuālu apmeklējumu laikā, gan gida vadītās ekskursijās, gan arī īpaši veidotajā izglītojošajā programmā. Piedāvājums būs interesants ne tikai inženierzinību skolēniem mācību procesa laikā, bet arī kopā ar ģimeni vai draugu lokā. Vienlaicīgi nodarbība klases telpā var notikt līdz 12 cilvēku lielām grupām. Ja grupa ir lielāka, Lūznavas muiža varēs vienlaicīgi piedāvāt divas dažādas nodarbības: kamēr viena grupas daļa kļūs par tiltu inženieriem Staņislava Kerbedza klasē, otra tikmēr varēs iepazīt, piemēram, muižas dabas norišu vēstnieka sikspārņa Mūža stāstu.

Kā varētu notikt stunda un ko var izzināt par tiltiem jaunajā ekspozīcijas klases telpā? Te ieskats no izstādes “Kerbedzs: sekojot inženiertehniskajām idejām” atklāšanas pasākuma: https://youtu.be/pTIDx5atMT8?t=5967

Lūznavas muiža atvērta apmeklētājiem katru dienu (izņemot pirmdienas) no plkst.9.00 līdz plkst.16.00 (ziemas sezonas laikā no 1. oktobra līdz 30. aprīlim) vai no 10.00 līdz 18.00 (vasaras sezonas laikā no 1.maija līdz 30.septembrim). Plašāk par ieejas maksu un gida vadītām ekskursijām http://luznavasmuiza.lv. Papildu uzziņām un ekspozīcijas apmeklēšanas pieteikumiem aicinām rakstīt tic@rezeknesnovads.lv vai zvanīt pa tālr. 28686863.

Plašāka informācija:
Iveta Balčūne
Lūznavas muižas pārvaldniece
29390701
muiza@luznava.lv
http://luznavasmuiza.lv
http://facebook.com/luznavasmuiza