Projekta “Septiņreiz nomēri, vienreiz nogriez” (“Think Twice When You Type”) nodarbības Rumānijā, Tirgu Jiu

No 2023.gada 5. līdz 11.martam Daugavpils Saskaņas pamatskolas 7.b un 9.b klases izglītojamie kopā ar skolotājām Tatjanu Revinu un Ludmilu Uļinsku piedalījās Erasmus+ projektā “Septiņreiz nomēri, vienreiz nogriez” (“Think Twice When You Type”; līguma Nr.2020-1-SK01-KA229-078318_3) skolēnu mobilitātē Rumānijā, Tirgu Jiu. Mobilitātes laikā izglītojamajiem kopā ar skolotājām bija iespēja iedziļināties projekta aktivitātēs, apspriežot tēmu: ,,Kauslinieki ir stulbi”.

Aleksandra Stefulesku pamatskolas skolēni un skolotāji sirsnīgi un viesmīlīgi sagaidīja projekta viesus ar sagatavotu koncertprogrammu un skicēm, kā var mainīt sliktas manieres. Skolas saimnieki iepazīstināja projekta dalībniekus ar savu mīļo, jauko skolu. Dienas otrajā pusē apskatījām ievērojamās Tirgu Jiu vietas: Bezgalības kolonnu, Klusuma galdu un Skūpstu vārtus, kā arī uzzinājām, kas ir Konstantīna Brancusi skulpturālais ansamblis.

Mācību otrajā dienā notika tikšanās ar policijas un Gor rajona izglītības inspekcijas pārstāvjiem, kuri pastāstīja par iebiedēšanas novēršanu pilsētas skolās. Dienas turpinājumā tika organizēta radošā darbnīca, kurā katrs veidoja savu martišoru. Pēcpusdienā mēs devāmies uz etnogrāfisko brīvdabas muzeju – Sen Rumāņu ciematu.

Trešās dienas laikā bija iespēja iepazīties ar relaksācijas līdzekļu iespējām, atkāpjoties no agresijas: praktiskās nodarbības keramikas darbnīcā, izbaudīt sāls raktuvju skaistumu un pastaigāties skaistā, krāsainā mežā.

Ceturtā tikšanās diena bija piesātināta ar dažāda veida aktivitātēm. Projekta dalībnieki piedalījās informatīvajā seminārā par atkarībām “Kā mēs atklājam, ārstējam un novēršam atkarību no tehnoloģijām?”.  Skolēni spēlēja dažādas tradicionālās rumāņu spēles, tad aktīvi veidoja bukletus, plakātus “Kā reaģēt uz agresīvu uzvedību?”

Dienas beigās saliedēšanās vakara ietvaros skolēni dejoja kopējas dejas, sazinājās ar jauniem draugiem, apmainījās ar dāvanām.

Pasākumā noslēgumā katrs dalībnieks saņēma sertifikātu par piedalīšanos projektā.

Tagad mums ir jauni draugi Slovākijā, Portugālē, Horvātijā un, protams, Rumānijā! Paldies no Latvijas komandas par sirsnīgu un siltu uzņemšanu Rumāņu komandai!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Saskaņas pamatskolas skolotāja
Ludmila Uļinska