Starptautiskā skolotāju grupa izstrādā jaunu izvēles kursu Erasmus+ projekta “Bioētika un ilgtspējīgas vides pārvaldība skolās” ietvaros

Tādas vides problēmas kā klimata pārmaiņas, pārtuksnešošanās, atkritumu problēmas, mežu izciršana un sugu izzušana liek negatīvajai ietekmei sasniegt globālu mērogu un tās ir visas cilvēces un citu dzīvju kopīgās rūpes. Septiņu valstu (Slovēnijas, Turcijas, Ziemeļmaķedonijas, Itālijas, Vācijas, Spānijas un Latvijas) pārstāvji nolēma apvienot savus centienus projekta “Bioētika un ilgtspējīgas vides pārvaldība skolās (BIO IVP)”ietvaros, kura laikā ir plānots palielināt mūsu skolēnu izpratni, lai koncentrētos uz faktoriem, kas izraisa šīs problēmas. Visticamāk, tā būs pirmā reize, kad viņi dzirdēs terminu BIOĒTIKA – starpdisciplināra “praktiskās ētikas” joma, kas mēģina risināt vides problēmas, atklājot to pamatcēloņus. Citiem vārdiem sakot, tā ir sistemātiska cilvēku morālo attiecību pārbaude ar viņu dabisko vidi. Tā kā ētika ir cieši saistīta ar atbildības jēdzienu, projekta mērķis ir apspriest cilvēku pienākumus pret vidi.

Šā gada 16. un 17. martā Turcijas pilsētā Bursā pulcējās starptautiska grupa, kuras dalībnieces no Latvijas bija Daugavpils Zinātņu vidusskolas ķīmijas skolotāja Oksana Dimitrijeva un angļu valodas skolotāja Irena Rožko, lai plānotu turpmāko darbu pie projekta. Tikšanās laikā tika pieņemti svarīgi lēmumi par stundu tēmu sadali starp valstīm, lai sagatavotu stundu plānus, kas ir brīvi no stereotipiem un gataviem risinājumiem, bet balstīti vietējā materiālā un raisa sajūtas un emocijas, kā arī liek aizdomāties ikvienam par katra personīgo atbildību. Jūnija sākumā Daugavpilī starptautiska apmācītu skolotāju grupa no Itālijas, Turcijas un Latvijas pārbaudīs šos plānus, piedāvājot tos saviem audzēkņiem, lai sagatavotu izvēles kursu, kas tiks ieviests skolās nākamā gada sākumā.

Viesmīlīgie turku partneri mums sarīkoja vairākas ekskursijas. Vispirms apmeklējām muzeju, kur var redzēt, kā, uzturoties Bursā, dzīvoja slavenais Turcijas Republikas dibinātājs prezidents Ataturks. Šeit uzzinājām, ka viena no viņa astoņām adoptētajām meitām Sabiha Gokcena 23 gadu vecumā kļuva par pirmo sievieti piloti Turcijā un par pirmo turku sievieti – militārā iznīcinātāja piloti, kuras vārdā nosaukta viena no Stambulas lidostām. Turcijas islāma mākslas muzejs, kas tika atklāts vienā no pirmajām Osmaņu medresēm Bursā un kurā ir aptuveni 1200 eksponātu no 13. līdz 20. gadsimtam, aicināja mūs vēsturiskā ceļojumā ar saviem unikālajiem artefaktiem. Neizdzēšamu iespaidu uz mums atstāja milzīgais krāsainais panorāmas skats, kurā bija saskatāmas romiešu celtņu drupas, kas parāda Bursas pilsētas padošanos osmaņiem pēc 23 gadus ilgas aplenkuma un padošanās sekas. Bursas panorāmas muzejs ir viens no labākajiem muzejiem Turcijā, kas līdzās vēsturiskajām un kultūras bagātībām ir interesants ar savu energotaupīgo un videi draudzīgo ēku, kas projektēta atbilstoši zaļās būvniecības standartiem.

Otrajā dienā mūs sirsnīgi uzņēma Anatolijas vidusskolā, kur mūs sagaidīja skolas direktore, pasniedzot katram dāvanas ar skolas un projekta simboliku, un skolēni vadīja aizraujošu ekskursiju pa savu alma mater katrai valstij, kas piedalās projektā. Turklāt katrai delegācijai tika organizēta tikšanās ar klasi, kurā skolēni dedzīgi interesējās par dzīvi Latvijā, uzdodot daudz jautājumu, uz kuriem labprāt atbildējām. Tikām iepazīstināti arī ar studentu grupu, kas pēc pāris mēnešiem ieradīsies Latvijā. Gaidām ciemos mūsu viesus, lai pārbaudītu jauno kursu.

Daugavpils Zinātņu vidusskolas Erasmus+ programmas 2. pamatdarbības skolu stratēģisko partnerību  projektu Nr.2022-1-SI01-KA220- SCH-000086423 “Bioethics and Sustainable Environmental Management at schools” (BIOSEM) / Bioētika un ilgtspējīgas vides pārvaldība skolās (BIO IVP)” līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas
angļu valodas skolotāja
Irena Rožko