Vai vezums ir izkustināms?

Daugavpils Centra vidusskolā jau trešo gadu pēc kārtas Dzimtās valodas diena tiek veltīta dzimtā novada kultūrai un valodai.

2021.pandēmijas gadā skolas mājaslapā visiem interesentiem tika piedāvāts tests par latgaliešu valodu un kultūru, savukārt 2022.gadā, sadarbojoties bibliotekārei L.Soldānei un latviešu valodas skolotājai D.Aizpurietei, tika piedāvāta iespēja iepazīt latgaliešu valodas „Iztikas minimumu skolēnam”, t.i., sasveicināšanās frāzes un ar skolas ikdienu saistītos vārdus. Pasākuma dalībnieki ar lielu aizrautību un centību atkārtoja audioierakstā dzirdētos vārdus (tas bija speciāli šim pasākumam ierunāts). Nodarbībā skolēni ne tikai runāja, bet arī dziedāja latgaliski. Daudzi paņēma sagatavotās darba lapas kā ciema kukuli uz mājām, lai kopā ar vecākiem trenētos runāt latgaliski.

Arī šogad no 20. līdz 24.februārim turpinājām iepriekšējā gadā iesākto, t.i., vecākajām klasēm tika piedāvāta „Dzīsmu vierne”, kurā jaunieši klausījās dziesmas latgaliešu valodā, strādāja grupās, mēģināja noteikt izpildītāju, dziesmas stilu un dziesmas vēstījumu. Pasākuma beigās viņi nobalsoja par sev tīkamāko dziesmu un, kopā dziedot latgaliski, devās ārā no zāles. Jaunākā un vidējā posma klasēm bija „Latgalīšu valūdys pordzeivis minimums”, kurā skolēni turpināja mācīties izrunāt un iegaumēt latgaliešu vārdus, klausījās un skatījās latgaliešu grupas „Rupuči” videoierakstu, klausījās interviju un aizpildīja darba lapu, domāja, vērtēja un secināja par latgaliešu valodā, kultūrā un sabiedrībā notiekošo.

Jāatzīst, ļoti daudzi skolēni atbildēja, ka viņi par latgaliešu valodu zina teorētiski, bet tikai šajā nodarbībā tā pa īstam saskaras ar to pirmo reizi. Tas viņiem bija atklājums, jo izrādās, ka latgaliski runāto var saprast! Secināja, ka pašiem izrunāt latgaliešu vārdus nav nemaz tik vienkārši, taču ļoti interesanti. Daudzi no viņiem mājās pēc pasākuma pat bija uzsākuši sava veida pētījumu – varbūt kādi radinieki, draugi un kaimiņi ir latgalieši un māk runāt latgaliski. Nodarbību laikā mēģinājām rast atbildi uz jautājumu: ”Kāpēc Daugavpilī, Latgales lielākajā pilsētā, neviena iela nav nosaukta latgalieša vārdā? Vai to vajadzētu labot?”

 Necerēti liels interesentu skaits liecina, ka iepriekš minētie lokālpatriotisma un pilsoniskās līdzdalības veicināšanas pasākumi skolā ir raisījuši interesi, tāpēc iesākto latgaliešu valodas un kultūras popularizēšanu ceram turpināt.

Jāpiebilst, ka mūsu pasākums  izrādījās ievērības cienīgs arī latgaliešu kultūras ziņu portālam www.lakuga.lv , kurš 20.februārī  publicēja rakstu: https://www.lakuga.lv/2023/02/20/voi-vazums-ir-izkustynojams-dzymtuos-voludys-dina-daugovpili/

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Centra vidusskolas bibliotekāre
L.Soldāne