Eiropas diena Daugavpils Centra vidusskolā

Mēs visi esam dažādi, kāds labi spēlē klavieres, cits – futbolu, kādam patīk zila krāsa, citam – sarkana, vienam garšo franču kruasāni, citam – beļģu vafeles. Tieši atšķirīgais padara pasauli tik krāsainu. Eiropā cita citai līdzās dzīvo dažādas tautas ar atšķirīgu valodu. Taču atšķirības nav šķērslis draudzībai, un lai no kādas valsts mēs katrs nāktu – Eiropa ir mūsu kopīgās mājas.                                                                                                                         

Daugavpils Centra vidusskolā, sagaidot Eiropas dienu,  visu klašu skolēni ir izveidojuši izstādi par katru no 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm. Mēs zinām, ka Eiropas Savienības dibināšanas dienu svin 9.maijā, Eiropas Savienības karogā 12 zvaigžņu aplis uz zila fona simbolizē Eiropas tautu saliedētību, vienotību un saskaņu, Ludviga van Bēthovena Devītās simfonijas fināla melodija ,,Oda priekam” ir ES himna, un daudzās ES valstīs kopējā valūta ir eiro.                                                         

Skolēnu veidotā izstāde par ES ļauj mums atcerēties vai uzzināt, ar ko asociējas katra no dalībvalstīm, kādas krāsas ir dalībvalstu karogā, kādus tērpus valkā šo valstu iedzīvotāji, kādi ēdieni un dzērieni tajās iecienīti. Vai kāds var iedomāties Grieķiju bez olimpiskajām spēlēm, Spāniju bez flamenko dejotājiem, Franciju bez Eifeļa torņa, Portugāli bez okeāna, Maltu bez maltiešu ordeņa krusta,  Nīderlandi bez tulpēm, Zviedriju bez vikingiem un Somiju bez troļļiem? Vai Latviju bez Līgo vakara?  Eiropas dienai veltītā izstāde ir labs veids, kā iepazīt ES dalībvalstu simbolus, izprast kopīgās Eiropas vērtības un varbūt arī rast kādu ideju aizraujošam ceļojumam.

Informāciju sagatavoja
Daugavpils Centra vidusskolas skolotāja
Dace Aizpuriete