Starptautiskā bērnu aizsardzības diena

Katru gadu 1.jūnijā tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu aizsardzības diena, lai aktualizētu bērnu drošības un labklājības nozīmi sabiedrībā.

Vasaras brīvlaiku, saulainu laiku un atpūtu dabā gaida ikviens skolēns, tomēr, ja vasaras sezonā netiks ievēroti drošības pasākumi, var tikt gūtas smagas traumas.

Lai izvairītos no iespējamajām nelaimēm un negadījumiem, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina iepazīties ar SPKC izstrādātajiem materiāliem un ievērot vairākus drošības padomus vasarā.

Šogad, lai atzīmētu Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, SPKC ir sagatavojis kontrolsarakstu pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērnu vecākiem (.pdf un .png formātos) un apkopojumu ar galvenajiem informatīvajiem materiāliem (.pdf formātā), kas ietver drošības jautājumus vasarā. Aicinām vecākus laikus ar bērniem pārrunāt tēmas, kas saistītas ar drošību vasarā un pareizu rīcību ārkārtas situācijās, lai šovasar atpūta brīvā dabā būtu droša. Tāpat aicinām vecākus un citus pieaugušos rādīt savu piemēru, kā pareizi rīkoties uz ceļa, mājās, dzelzceļa tuvumā, atpūšoties pie ūdens, atrodoties saulē, pagalmā un citviet.

Neapdomīga un pārgalvīga rīcība, kā arī zināšanu trūkums nereti noved pie traģiskiem negadījumiem. No 2013. līdz 2021.gadam Latvijā noslīkuši 89 bērni vecumā līdz 19 gadiem –  visbiežāk bērni slīkst atklātās ūdenstilpēs. Tikpat būtiski ir novērst peldsezonas laikā netīši gūtas traumas. Statistikas dati liecina, ka 2020.gadā 61 cilvēkam diagnosticētas traumas, kas gūtas, atpūšoties pie ūdens vai atrodoties ūdenī. Lēcieni uz galvas ūdenī ir vieni no biežāk sastopamajiem mugurkaula traumu cēloņiem un nereti beidzas ar noslīkšanu vai smagām traumām, kas neatgriezeniski ietekmē cilvēka spēju veikt kustības un pašaprūpi, kā arī dzīves kvalitāti kopumā.

SPKC izstrādātie materiāli par drošību, atpūšoties pie ūdens:

·       360 grādu virtuālā tūre, lai identificētu bīstamas situācijas un uzzinātu, kā droši atpūsties pie ūdens;

·       Video “Esi ūdensdrošs”;

·       Infografika “Pārgalvis=bezgalvis”;

·       Infografika “Peldies droši”;

·       Darba lapas “Starptautiskā ūdens drošības diena”;

·       Darba lapas “Esi drošs pie un uz ūdens”;

·       Brošūra “Man ir mugurkauls”;

·       Video ar Elvi Kurpnieku.

Ne mazāk svarīgi, atpūšoties pie ūdens, ir atcerēties galvenos drošas sauļošanās pamatprincipus:

·       Infografika “Sauļojies droši!”;

·       Infografika “Trīs “U” un esi gatavs tikties ar sauli”;

·       Animācijas video “Ievēro piesardzību, uzturoties saulē”;

·       Brošūra “Sauļošanās ietekme uz veselību”.

Vasarā bērni visbiežāk traumas gūst, braucot ar velosipēdu, skrejriteni vai mopēdu, lecot ūdenī vai spēlējot bumbu. Siltajos laikapstākļos arvien aktuālāka kļūst bērnu uzturēšanās svaigā gaisā, tāpēc būtiski ievērot īpašus piesardzības pasākumus, lai sekmētu bērnu drošību:

· Lēkājot uz batuta, ir svarīgi ievērot drošības pasākumus, lai mazinātu traumatisma risku. Infografika “Lēkā droši!”;

·       Pārvietojoties ar skrituļdēli, skrituļslidām, skrejriteni un velosipēdu, ir svarīgi lietot aizsargķiveri, roku un kāju sargus. Infografika “Brauc droši!”;

·       Svarīgi mācīt bērniem atpazīt un novērst bīstamu situāciju riskus saskarsmē ar mājdzīvniekiem. Infografika “Drošība saskarsmē ar suni”;

·       Lai novērstu saindēšanās risku, ir būtiski sniegt zināšanas par to, kā atpazīt indīgus augus dabā. Infografika “Atpazīsti 10 indīgos augus pļavā un mežā”.

Ņemot vērā augsto bērnu traumatisma statistiku Latvijā, svarīgi pievērst uzmanību arī bērnu drošībai mājas vidē. Ieskaties SPKC izstrādātajā infografikā/plakātā “Parūpējies par bērna drošību mājās”.

Veselības ministrijas īstenotās kampaņas “Pārvērt pārdrošību par drošību!” ietvaros, vecākiem ir izstrādāti vairāki noderīgi materiāli, kuri pieejami šeit.

Turklāt vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” sadarbībā ar Veselības ministriju, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Slimību profilakses un kontroles centru, Bērnu klīniskā universitātes slimnīcu u.c. ir izdevusi grāmatu “KĀ NOSARGĀT SAVU BĒRNU”, ietverot praktiskus padomus par bērnu drošību līdz 6 gadu vecumam, lai palīdzētu vecākiem, vecvecākiem un auklītēm atpazīt un novērst iespējamos riskus, kas var apdraudēt bērnu veselību.

Citi noderīgi SPKC materiāli par bērnu aizsardzības un traumatisma profilakses jautājumiem:

Atkarību profilakse:

·       Brošūra “Padomi vecākiem, kā runāt par atkarībām ar bērnu”;

·       Informācija par elektronisko cigarešu lietošanas ietekmi uz veselību;

·   Brošūra “Ieteikumi izglītības iestāžu darbiniekiem komunikācijā ar pusaudžiem un vecākiem par jaunajiem nikotīna un tabakas izstrādājumiem”.

Traumatisma profilakse:

·       Krāsojamā grāmata “Šerloka stāsti Tavai drošībai”;

·       Animācijas video “Jampadracis”;

·       Animācijas video “Lielais noslēpums”;

·       Animācijas  video “Bērnu laukuma detektīvs”.