Apgrieztās klases koncepts – soļojam laikam līdzi

Daugavpils Saskaņas pamatskola no 2020. gada 1. septembra realizē Erasmus+ projektu “Laikam līdzi: Apgrieztās klases koncepts (Flipping home and school in teaching/learning process)”, sadarbojoties ar skolām Spānijā, Ziemeļmaķedonijā un Turcijā (Adanā un Dačā).

Straujiem tempiem ienākot mūsdienu tehnoloģijām, skolas un ikdienas dzīvē tiek paredzēta nemitīga pilnveidošanās šajā jomā. Jaunā paaudze – skolēni – aug līdzās jaunajām tehnoloģijām un nav redzējusi dzīvi bez tām, līdz ar to skolotāji ir tie, kam jāattīsta un jāpilnveido savas IKT prasmes, jāmācās iet laikam līdzi un produktīvi jāizmanto informācijas tehnoloģijas stundās. Projekta “Laikam līdzi: Apgrieztās klases koncepts” (līguma Nr. 2020-1-PL01-KA229-081562_6) galvenais mērķis bija uzlabot skolotāju darbu IKT jomā, izmantojot apgriezto mācību procesu.

Projekta īstenošanas laikā notika vairākas gan virtuālās, gan klātienes tikšanās, kā arī tika veiktas dažādas aktivitātes savās skolās. Skolotāju un skolēnu komandas ir apguvušas tādu digitālo platformu kā Powtoon, Miro, Nearpod un ChatGPT lietošanu savām vajadzībām mācību priekšmetos, attīstīja savas komunikācijas un sadarbības prasmes un apmainījās ar pieredzi un novatoriskām idejām. Citu Latvijas skolu un vietējās sabiedrības informēšanai notika projekta publicitātes pasākumi.

No š. g. 1. līdz 7. jūnijam Daugavpils Saskaņas pamatskolas skolotāju komanda devās uz Ziemeļmaķedonijas pilsētu Ohridu, kur arī norisinājās projektu noslēdzošā tikšanās. Mobilitātes dalībnieki apkopoja jau paveikto, apsprieda gaidāmos darbus un apguva vēl vienu digitālo rīku – Classflow – stundu plānošanai. Šis rīks ļauj gan veidot atsevišķas aktivitātes stundām, piemēram, burtu jucekļus, krustvārdu mīklas, atmiņu spēles u.c., gan sagatavot pilnvērtīgas prezentācijas veselām stundām, iekļaujot tajos arī skolēniem un skolotājiem pieejamo atgriezenisko saiti par uzdevumu izpildi.

Ziemeļmaķedonija sagaidīja viesus ar saulainu laiku, krāšņu dabu, kultūrvēsturisko objektu daudzveidību un sirsnīgiem un viesmīlīgiem cilvēkiem. Pateicoties mobilitātes nodarbībām, projekta dalībnieki ieguva bagātus iespaidus par nacionālo kultūru, pilnveidoja savas IKT lietošanas prasmes, dalījās pieredzē. Mobilitātes noslēguma dienā katrs dalībnieks ieguva piedalīšanos apliecinošus sertifikātus.

Informāciju sagatavoja
Daugavpils Saskaņas pamatskolas skolotāja
Inesa Leontjeva