Erasmus+ mobilitāte Portugālē

Daugavpils Iespēju vidusskola turpina īstenot Eiropas Savienības Erasmus+ programmas pamatdarbības Nr.1 (KA1) projektu Nr.2022-LV-KA-SCH-000068898 „Izglītība izaugsmei”, kura mērķis – izmantojot Eiropas kolēģu zināšanas un pieredzi, pilnveidot skolas metodisko bāzi un internacionalizācijas darbību un veidot ilgtspējīga mācību procesa pamatus, kurš balstīts uz zināšanām un inovācijām.

Projekta ietvaros no 2. līdz 8. jūlijam Portugālē, Porto notika mūzikas skolotāju kursi “Course for European music teachers”, kuri tika īstenoti Silvas Monteiro privātajā mūzikas skolā. Šajās apmācībās piedalījās  mūzikas skolotāji Ināra Juštele un Anžella Peceviča, kā arī  kolēģi no Spānijas, Francijas un Somijas.

Pirmdien notika iepazīšanās ar kursu dalībniekiem un projekta pasniedzējiem.

Mācības sākās ar ekskursiju pa skolu. Katrā kabinetā un skolā kopumā jūtama radoša  atmosfēra. Pēcpusdienā apskatījām Porto vēsturisko centru. Porto ir pilsēta ar neatkārtojamu vecā un jaunā, klasiskā un modernā sajaukumu, ar Douru upi, kas lēni izlīkumo cauri majestātiskiem, vīnogulāju terašu apjoztiem kalniem, garām vīna darītavām un skaistiem Portugāles ciematiem. Porto ir vieta, kur upe sastopas ar Atlantijas okeānu un tā piekrasti, ar košām māju fasādēm, flīžu mozaīkām un Portugāles ziemeļiem raksturīgo tradicionālo bagātīgo virtuvi.

Otrajā dienā skolas direktore pastāstīja par skolas vēsturi, tradīcijām un projektu iespējām, par projektiem, kuros skola aktīvi piedalās. No viņas stāstījuma mēs uzzinājām projektu rakstīšanas “knifiņus”.

Trešā diena tika veltīta mūsdienu tehnoloģijām. Uzzinājām par mūsdienu tehnoloģiju iespējām un to pielietojumu mūzikas stundās.

Ceturtdienas nodarbības tēma bija improvizācija, kur iepazināmies ar dažādām improvizācijas tehnikām, izmantojot daudzveidīgus skaņu rīkus. Sitaminstrumentu nodaļa atrodas atsevišķā telpā, lai netraucētu mācību procesu. Mūsu improvizācijas nodarbība notika tur, kur mēs brīvi varējām gan bungot, gan spēlēt dažādus grabulīšos, kā arī klavieres.

Pēdējā dienā vērojām mūzikas skolas kolektīva kopdarbu – teatralizēto uzvedumu. Gan skolotāji, gan skolēni piedalījās procesā: rakstīja libretu, mūziku, veidoja animāciju un kopā iestudēja to visa gada garumā. Mums tagad tika prezentēts tikai gala rezultāts. Tas bija brīnišķīgi un neaizmirstami!

Piedāvātie kursi deva iespēju pilnveidot prasmes improvizācijas tehnikās, iemācīties pielietot jaunās mūzikas mācīšanas tehnoloģijas, lai veicinātu pašizpausmes spējas, motivāciju un radošumu. Piedalīšanās kursos  ir izcila iespēja strādāt pie savas profesionālās un personīgās izaugsmes programmas Erasmus+ ietvaros, salīdzināt mūzikas mācīšanu dažādās Eiropas valstīs, apmainīties ar idejām un attīstīt saikni ar citu Eiropas valstu skolotājiem.

Pateicamies par iespēju gūt jaunu pieredzi un iespaidus skolas direktorei I.Brokānei, projekta koordinatorei A.Guževai un angļu valodas skolotājai J.Maskaļovai.      Daugavpils Iespēju vidusskolas Erasmus+ programmas īstenoto  projektu „Izglītība izaugsmei” (2022-LV-KA-SCH-000068898) līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Iespēju vidusskolas skolotājas
I.Juštele un A.Peceviča
pasts@divsk.lv