J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas skolēni apmeklēja Budapeštu Erasmus+ projekta mācību mobilitātes ietvaros

Erasmus+ projekta “Interaktīvais un iekļaujošais kultūras mantojums” ceturtā mācību mobilitāte norisinājās 2.-6.oktobrī projekta nosaukumam atbilstošā vietā – ar greznu kultūras mantojumu bagātajā Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā. J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas 10. un 12.klases septiņiem skolēniem bija nedēļa, lai padziļinātu savas zināšanas par sociālo iekļaušanu, citu valstu kultūras mantojumu un uzlabotu savas komunikācijas un sadarbības prasmes.

Mācību mobilitātē kopumā piedalījās 33 dalībnieki no projekta partnervalstīm – Igaunijas, Latvijas, Spānijas, Portugāles – un apmēram 30 skolēni no uzņemošās valsts. Pie projekta galvenās tēmas – iekļaušana – skolēni darbojas, piedaloties nodarbībā par to, kā dzīvo neredzīgie cilvēki, apmeklēja kafejnīcu, kurā strādā cilvēki ar īpašām vajadzībām, un izveidoja video par projekta himnu zīmju valodā.

Viens no svarīgākajiem projekta uzdevumiem bija izmēģināt ungāru skolēnu vietnē ActionBound izveidotās interaktīvās spēles par Budapeštas kultūrvēsturisko mantojumu, kuras nākotnē izmantos arī citi tūristi un pilsētas viesi.

Šis mobilitātes apakštēma bija transports. Projekta dalībnieki ir izmēģinājuši ne tikai tādus tradicionālos transporta veidus kā tramvajs, autobuss, metro, bet arī lidoja ar gaisa balonu, brauca ar funikulieri, pārvietojās pa šaursliežu bērnu dzelzceļu un ar karieti, kas pārveidota par velosipēdu. No iespaidīgākajām vietām apmeklēja vareno parlamenta ēku ar VR brillēm, Budas cietoksni un Ilūziju muzeju. Vakaros projekta dalībnieki tīkloja pie vakariņu galda, bet pēc vakariņām tikās neformālā gaisotnē, jo visi dzīvoja vienā viesnīcā.

Mobilitāte Budapeštā sniedza iespēju vienlaikus ienirt bagātajā Eiropas valsts vēsturē, izbaudīt gleznainās ainavas un iepazīties ar ungāru tautas kultūras vērtībām. Paldies Erasmus+ programmai par fantastisku iespēju un tik nozīmīgu pievienoto vērtību katra projekta dalībnieka profesionālajā un privātajā dzīvē.

Informāciju sagatavoja:
J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas
projekta koordinatore
Anna Beļska