Mācāmies, kā pārvaldīt konfliktus, veidojot spēcīgu klases kultūru

Strauji mainīgie dzīves apstākļi un sabiedrības polarizācija padara mūsdienu dzīvi sarežģītāku, sākot no bērnības līdz pieauguša cilvēka vecumam, un ienes tajā lielāku haosu un konfliktus.

Daugavpils Zinātņu vidusskolas atbalsta personāls – sociālā pedagoģe Solvita Lazdāne un skolas psiholoģe Olga Vasiļjeva – no š.g. 9. oktobra līdz 14. oktobrim atradās Amsterdamā, kur piedalījās Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.1 (KA1) skolu izglītības sektora projekta “Svešvalodas kompetence un emocionāla labbūtība skolā” Nr. 2023-1-LV01-KA121-SCH-000113108 kursos “Dziļā demokrātija: kā pārvaldīt konfliktus, veidojot spēcīgu klases kultūru” (“Deep Democracy: How to Manage Conflicts Building a Strong Classroom Culture”).  Skolas speciālistes apguva efektīvas metodes, lai atspoguļotu dažādās vajadzības, kas ir mums katram, kā arī pastāv klasē, lai mazinātu to kontrastu un beidzot atrisinātu radušos konfliktu, lai palīdzētu saviem skolēniem. 

Kursos tika apgūta Lūisa metode dziļai demokrātijai, kas ir efektīva metode konfliktu mazināšanai un atrisināšanai, kura palīdz saprast vienam otru, cienīt attieksmi, izrādīt empātiju pret citiem un veidot pozitīvas attiecības.

Kursu dalībnieki dalījās pieredzē, kā viņiem izdodas veidot un stiprināt klases kultūru, radīt mierīgu mācību vidi, kurā ikviens indivīds ir dziļi uzklausīts un brīvi pauž savas jūtas, pamatojoties uz savstarpēju cieņu. Kursu laikā piedalījāmies virknē praktisku aktivitāšu, piemēram, efektīvi “ledlauži”, komandas saliedēšanas vingrinājumi, klases vadības rīki un dinamiskas grupu spēles, kuras palīdzēs vieglāk tikt galā ar pretestību lēmumu pieņemšanai, nodrošinot nevardarbīgu komunikāciju turpmākajā darbā.

Nedēļas laikā kursu dalībniekiem bija piedāvātas arī divas kultūras aktivitātes: pastaiga gida pavadība pa Amsterdamas vēsturisko centru un pasaules līmeņa muzeja “Rijksmuseum” apmeklējums, kas ir patiess magnēts visiem, kas vēlas apskatīt Rembranta un Van Goga gleznas. Izjust un baudīt Amsterdamu varējām. izbraucot ar kuģīti pa slavenajiem Amsterdamas kanāliem, baudot arhitektūras dažādību un nogaršojot vietējās vafeles.

Liels paldies Daugavpils Zinātņu vidusskolas  Erasmus+ projektu koordinatorei Helēnai Skripničenko un skolas direktoram Vitālijam Azarevičam par palīdzību un atbalstu un Amsterdamai par neaizmirstamo pieredzi!

Daugavpils Zinātņu vidusskolas Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.1 (KA1) skolu izglītības sektora projektu “Svešvalodas kompetence un emocionāla labbūtība skolā” Nr. 2023-1-LV01-KA121-SCH-000113108 līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas
sociālā pedagoģe Solvita Lazdāne,
psiholoģe Olga Vasiļjeva