Paaugstinām svešvalodas kompetences un apgūstam mūsdienu matemātikas pasniegšanas inovācijas Romā

Laikā no š.g. 9. līdz 14. oktobrim Daugavpils Zinātņu vidusskolas matemātikas skolotājas Jacinta Ivbule un Marija Matosova devās uz Itālijas galvaspilsētu Romu, lai apgūtu Erasmus+ kursu “Physical Digital Tools for Mathematics: Focus on GeoGebra and LaTex” Erasmus+ programmasPamatdarbības Nr.1 (KA1) skolu izglītības sektora projekta “Svešvalodas kompetence un emocionāla labbūtība skolā” Nr. 2023-1-LV01-KA121-SCH-000113108 ietvaros.

Astoņu dienu laikā tika apgūtas GeoGebra pamatfunkcijas uzskates un interaktīvo materiālu izveidē gan ģeometrijā, gan algebrā, kā arī tika apskatītas LaTex tiešsaistes programmas iespējas zinātnisko tekstu izveidē un noformēšanā. Pirmās četras dienas tika apgūts GeoGebra programmas piedāvāto kalkulatoru klāsts, izzinātas to atšķirības un izmantošanas iespēju dažādība. Tika izveidoti vairāki uzskates materiāli: kā uzskatāmi parādīt ievilktas un apliktas riņķa līnijas viduspunktu, kā attēlot integrāļus un to robežas, kā veidot 3D figūras un to šķēlumus. Noslēdzošā tēma šajā posmā bija GeoGebra klases izveide ar iespējām pievienot skolēnus interaktīvai matemātikas izzināšanai. Apskatot LaTex tiešsaistes programmu, tika apgūti lietošanas pamatprincipi un izstrādātas formulu lapas un zinātniska teksta paraugi.

Tika nodrošināta arī kultūras programma – ekskursija gida pavadībā pa Romas kultūrvēsturisko centru, apskatot Kolizeju un Konstantīna arku, izzinot to vēsturi. Tika apmeklētas arī tādas tūristu iemīlētas vietas kā Vatikāns, Trevi strūklaka, Panteons, Antīkais cirks, seno romiešu triumfa arkas, Romas forums, Spāņu kāpnes, Santandželo pils un iepazīta Romas katoļu baznīcu daudzveidība. Romas kultūras mantojuma bagātība ir grūti izmērāma, taču noteikti izdevās izbaudīt tās burvību.

Kursu noslēgumā katrs dalībnieks bija iedvesmas un entuziasma pilns iegūtās zināšanas īstenot un izmantot mācību procesā. Kursa papildu priekšrocība bija angļu valodas līmeņa paaugstināšana priekšmetu skolotājiem, jo kursa mācību valoda bija angļu valoda un tas atbalstīja projekta mērķi “svešvalodas kompetenču paaugstināšana”.

Daugavpils Zinātņu vidusskolas Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.1 (KA1) skolu izglītības sektora projektu “Svešvalodas kompetence un emocionāla labbūtība skolā” Nr. 2023-1-LV01-KA121-SCH-000113108 līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas
direktora vietniece Jacinta Ivbule,
matemātikas skolotāja Marija Matosova