Valsts valodas nedēļa Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolā-licejā

Tradicionāli ar daudzveidīgiem pasākumiem noritēja Valsts valodas dienai veltītā nedēļa Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolā-licejā.

1.-2. klases skolēni latviešu valodas stundās pārliecinājās, ka latviešu valodu mācīties ir interesanti un aizraujoši. Skolēni centīgi krāsoja un veidoja pirmklasnieku ābeci. Mazie licejisti strādāja ar datoriem un veica dažādas grūtības pakāpes uzdevumus vietnē www.valoda.lv un www.bernistaba.lsm.lv. 3. klases skolēni  ar prieku piedalījās Valsts valodas dienai veltītajās aktivitātēs. Latviešu valodas stundā skolēni, darbojoties ar klēpjdatoriem, spēlēja interaktīvas spēles, uzsvēra latviešu valodas svarīgumu, bagātību un skaistumu. 6. klases skolēni   nogrima pārdomās par I. Ziedoņa pasaku  krāsaino pasauli. Skolēni , radoši strādājot  ar pasakas tekstu,  izpētīja dzejnieka valodas bagātību, “spēlēja” ar vārdiem  pasakā, darināja savus  jaunos vārdus, zīmēja vienas krāsas pasauli, izpētot dažādu krāsu nozīmi, raksturoja sevi .7. klašu skolēni noskatījās  filmu “ Latviešu valodas stāsts’’, pārrunāja latviešu valodas veidošanās ceļu, uzzināja par  dialektiem Latvijā. Skolēnos izraisīja lielu interesi atšķirīgie dialekti dažādos Latvijas novados, taču viņi vienojās, ka ir labi, ka visus novadus vieno latviešu valoda– mūsu valsts valoda. Valsts valodas nedēļas laikā 7.-8. plūsmas licejisti attīstīja savas radošās spējas fotokonkursā ,,Mirklis kopā ar grāmatu”. Skolēniem vajadzēja nofotografēties ar grāmatu, kuru lasa, izvēloties atbilstošu grāmatas nosaukumam, sižetam u.c. fonu, vietu, laiku, simbolu, un  uzrakstīt nelielu aprakstu, kā fotogrāfijā redzamais saistīts ar grāmatu. Visi 2.-9. klašu skolēni šajā nedēļā centīgi  rakstīja diktātu ,,Raksti pareizi un glīti”. Konkursu uzvarētāji tika apbalvoti ar diplomiem. Vidusskolnieki izmēģināja savus spēkus, piedaloties pasaules diktātā.

Valsts valodas dienai veltītās aktivitātes bija kā nelieli svētki visiem, jo mūs vieno mūsu valsts un latviešu valoda kā valsts valoda.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolas-liceja
izglītības metodiķe
Lilija Meinerte