Erasmus+ projekta tikšanās Daugavpils Zinātņu vidusskolā, Latvijā: Digitālās tehnoloģijas izglītībā

No š.g. 7. līdz 9. novembrim Daugavpils Zinātņu vidusskola uzņēma Erasmus+ projekta “Izglītībā nav šķēršļu, pateicoties digitālajām tehnoloģijām”  Nr. 2022-1-TR01-KA210-SCH-000082237 dalībniekus – skolotājus un skolēnus no Turcijas, Spānijas un Maķedonijas.

Tikšanās galvenā tēma bija teorētiski un praktiski apspriest, analizēt, dalīties pieredzē un iemācīties izmantot lietderīgus WEB2 un digitālus rīkus mācību procesā. Šī tēma bija aktuāla gan skolēniem, gan skolotājiem. 

Skolēni un skolotāji diskutēja par digitālo tehnoloģiju priekšrocībām un trūkumiem izglītībā un tieši mācību stundās. Vislabāk un efektīvāk šī diskusija norisinājās digitālajā platformā tricider.com, kur katrs dalībnieks izteica savu viedokli, kā arī komentēja citu viedokli un balsoja par labāko argumentu. Diskusijas rezultātus var apskatīties šeit: https://www.tricider.com/brainstorming/2msgsdHmpJ3 

Viesi bija aicināti apmeklēt stundas angļu valodā, dabaszinātnē, ķīmijā, matemātikā, projektu darbā un vērot, kā mūsu skolotāji izmanto digitālās tehnoloģijas stundās, kā arī paši piedalīties stundu aktivitātēs. Tomēr projekta tikšanās praktiskās aktivitātes sintezē izcilāko rezultātu. Projekta tikšanās laikā tika organizētas vairākas darbnīcas. Projekta dalībnieki veidoja savas multfilmas par digitālām tehnoloģijām mūsu dzīvē sadarbībā ar Multstory kolektīvu, veidoja savus iepirkumu maisus un krūzes ar unikālu dizainu, krāsoja piparkūkas. Skolēni apmeklēja Daugavpils Inovāciju centru, kur pētīja jaunu ekspozīciju un piedalījās praktiskajā darbnīcā un aktīvi sportoja Daugavpils Olimpiskā centra vingrošanas zālē.

Skolēni dalās ar saviem iespaidiem:

“Dalība projektā bija neticama pieredze! Tik daudzveidīga kultūru pieredze ir bagātinājusi manu pasaules uzskatu un padziļinājusi manu izpratni par atšķirībām un līdzībām starp mūsu valstīm. Esmu pateicīga par iespēju mācīties un apmainīties idejām ar tik talantīgu un daudzveidīgu sabiedrību. Ceru piedalīties vēl un izveidot labu draudzību!” (Anna Anastasija Trubina, 12. b klase)

“Erasmus+ projekts Latvijā, Daugavpilī, man bija neaizmirstams piedzīvojums. Piedalīšanās projektā kopā ar cilvēkiem no dažādām valstīm – Maķedonijas, Spānijas un Turcijas – ļāva man iepazīt dažādas kultūras un tradīcijas. Projekta laikā apmeklējām daudzus apskates objektus Daugavpilī, apskatījām Daugavpils galvenās ielas, apmeklējām Inovāciju centru. Viens no projekta akcentiem bija atvadu ballīte. Mēs to pavadījām kopā, daloties projekta iespaidos un emocijās. Bija lieliski redzēt, ka cilvēki no dažādām valstīm pulcējas kopā un rada draudzīgu atmosfēru. Kopumā Erasmus+ projekts Latvijā bija pilnībā izdevies. Ieguvu daudz jaunu zināšanu un prasmju, paplašināju savu redzesloku un ieguvu daudz jaunu draugu. Esmu pateicīga par iespēju piedalīties šādā projektā un ceru šo pieredzi atkārtot arī turpmāk.” (Anastasija Fadejeva, 12. b klase)

“Mans iespaids par programmu ir vienkārši neticams. Piedaloties pirmo reizi, nezināju, ko gaidīt, bet bija jautri. Man ļoti patika šis projekts un iegūtās jaunās paziņas. Bija ļoti interesanti uzzināt jaunus faktus par projekta dalībnieku dzimtajām zemēm un kultūru. Šī ir neticama pieredze, jo mēs kļuvām par vienu lielu ģimeni uz šīm trim dienām un pastāvīgi bijām kopā un mācījāmies.” (Aleksandra Krivenko, 12. a klase)

“Šis pieredzes posms, sadarbojoties ar ārzemniekiem digitālo tehnoloģiju jomā, bija ne tikai iespaidīgs, bet arī izglītojošs. Mēs kopīgi risinājām sarežģītas digitālās problēmas, kas prasīja sapratni un sadarbību. Tas palīdzēja paplašināt manu redzesloku un pilnveidot komunikācijas prasmes starptautiskā vidē.” (Nikoļ Smirnija, 12. b klase)

Daugavpils Zinātņu vidusskolas kolektīvs un administrācija kārtējo reizi apliecināja, ka mēs esam izcila komanda, kas savstarpēji lieliski sadarbojas un sniedz atbalstu un viesmīlību, rezultātā starptautiskajā līmenī tas paaugstina skolas prestižu un atpazīstamību.

Daugavpils Zinātņu vidusskolas Erasmus+ programmas 2. pamatdarbības skolu stratēģisko partnerību  projektu Nr. 2022-1-TR01-KA210-SCH-000082237 “Izglītībā nav šķēršļu, pateicoties digitālajām tehnoloģijām” līdzfinansē Eiropas Savienība. Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības aģentūras mājaslapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas
projekta koordinatore
Helēna Skripničenko